Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Agenda

Vitamine D, van de wieg tot de oude dag?

Het Klooster, Amersfoort
1457 Algemeen

Details evenement

27 maart 2013
13:00 uur
Het Klooster, Amersfoort
SCEM
scem@scem.nl
0345-576642
90

Van oudsher is bekend dat vitamine D samen met calcium nodig is voor sterke botten. Momenteel wordt een normale vitamine D-status erkend als essentieel bij osteoporosetherapie en wegens een positief effect op spierkracht, belangrijk bij valpreventie. Daarnaast blijkt vitamine D belangrijk te zijn voor de ontwikkeling van het jonge kind, zelfs in de baarmoeder. Ook ten aanzien van ons afweersysteem, hart- en vaatziekten en risicoreductie bij auto-immuunziekten, cardiovasculaire aandoeningen en sommige vormen van kanker worden steeds meer aanwijzingen gevonden (ref. 1). Volgens een peiling onder de beroepsverenigingen van zorgverleners (ref. 2) bestaat nog veel onduidelijkheid en een afwachtende houding ten aanzien van het nut van vitamine D, het meten en het suppleren. Dit symposium probeert een aantal antwoorden te formuleren en een aanzet te geven tot waar nodig nieuw beleid.

 

Na een korte, technische sessie belichten de sprekers vooral de klinische aspecten van vitamine D. Door een internationaal gerenommeerd expert wordt ingegaan op de vraag “wanneer meten van vitamine D gewenst is.” Veel aandacht wordt enerzijds gegeven aan zwangerschap en jonge kinderen,  en anderzijds aan fractuurrisico, valpreventie en mobiliteit bij ouderen. Daarbij zullen bestaande en in ontwikkeling zijnde richtlijnen en suppletieprotocollen interactief met de deelnemers worden besproken.