Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Agenda

Landelijk Congres Dementie bij mensen met een verstandelijke beperking (herhaling)

Lunteren , De Werelt
403 Algemeen

Details evenement

13 mei 2013
09:00 uur
Lunteren , De Werelt
StudieArena
info@studiearena.nl
035-5394005
€ 330 (excl BTW)

13 mei 2013 organiseert StudieArena i.s.m. KansPlus en het Kennisplein Gehandicaptensector een herhaling van het Landelijk Congres Dementie bij mensen met een verstandelijke beperking. Dit congres vindt plaats in De Werelt in Lunteren.

Dementie komt vaker voor
Ook mensen met een verstandelijke beperking leven steeds langer. Bij deze cliëntengroep komt dementie vaker voor dan bij normaal begaafde mensen. Dit geldt in het bijzonder voor mensen met het syndroom van Down. De eerste verschijnselen openbaren zich soms al rond het veertigste levensjaar; de ziekte schrijdt daarna snel voort. Van de mensen met het syndroom van Down die ouder zijn dan 40 jaar heeft ongeveer een derde dementie en boven de 60 jaar loopt dit zelfs op tot 92%.

Diagnose stellen is lastig
Het is vaak moeilijk de diagnose dementie te stellen. Dat geldt zowel voor professionele hulpverleners als de familie van mensen met een verstandelijke beperking. De eerste symptomen van de meest voorkomende vorm van dementie, de ziekte van Alzheimer, zijn moeilijk te herkennen. Stoornissen in het kortetermijngeheugen of oriëntatieproblemen kunnen ook bij de handicap horen. Onrustig gedrag, een depressie of ziektes worden vaak verward met de eerste symptomen van dementie. Slecht horen en slecht zien maakt communicatie lastig.

Veel vragen bij hulpverleners en familie

Is de diagnose dementie eenmaal gesteld, dan komen weer nieuwe vragen boven. Wat zijn de gevolgen voor de cliënt en zijn omgeving? Hoe kan je daar als hulpverlener op inspringen? Hoe reageer je op ander gedrag? Hoe kan familie worden ondersteund? Hoe ga je om met ethische vraagstukken? Deze en vele andere vragen komen tijdens dit congres aan de orde.