Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Agenda

Zelfmanagement door ouderen met een chronische aandoening

Go Ahead stadion business lounge, Deventer
471 Algemeen

Details evenement

12 juni 2014
13:30 uur
Go Ahead stadion business lounge, Deventer
Zorggroep Solis
0570698200
125

Door de stijging van het aantal kwetsbare ouderen met chronische aandoeningen, is er in toenemende mate behoefte aan revalidatieprogramma’s die specifiek gericht zijn op de geriatrische patiënt. Zorggroep Solis heeft in samenwerking met de longafdeling van het Deventer Ziekenhuis het ketenprogramma COPD revalidatie ontwikkeld. Doel van dit revalidatieprogramma is om met name oudere patiënten met ernstig en zeer ernstig COPD, na een ziekenhuisopname in verband met een exacerbatie, beter te laten functioneren in hun thuissituatie. Zorggroep Solis heeft ook een ketenzorgprogramma voor heupfracturen waarbij het doel is om valangst te voorkomen en te verminderen. Bij beide diagnoses is er aandacht voor het zelfmanagement van de cliënten, hier ligt de focus van het symposium dat zich richt op alle behandelaars in de keten.

Programma 

13.30 Ontvangst met koffie

13.45 Opening door Kees Vedder MBA, Manager Revalidatie en behandeling bij Zorggroep Solis

Introductie door dagvoorzitter Prof. Dr. Wilco Achterberg, Hoogleraar Institutionele zorg en Ouderengeneeskunde LUMC en Specialist Ouderengeneeskunde in verpleeghuis Topaz Overrhijn

14.00 Valangst bij heupfracturen. Drs. Jan Visschedijk, Specialist Ouderengeneeskunde bij Laurens, Onderzoeker – Promotietraject naar valangst na heupfracturen bij Afdeling Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde van Leiden University Medical Center 

Resultaten van een literatuurstudie en een cross sectionele studie naar valangst na een heupfractuur bij ouderen. 

14.30 Geriatrische revalidatie bij COPD. Drs. Leonoor van Dam van Isselt, Specialist Ouderengeneeskunde bij Zorggroep Solis, onderzoeker bij Leiden University Medical Center 

Resultaten van onderzoek naar patiëntkarakteristieken en beloop van gezondheidsstatus en functionaliteit bij patiënten met ernstig COPD opgenomen voor geriatrische revalidatie. Tevens wordt de inhoud van dit ketenzorgprogramma besproken, waarbij de focus zal liggen op interventies gericht op het verbeteren van zelfmanagement. 

15.00 De MoveMonitor, Rob van Lummel Msc., directeur McRoberts

Resultaten van onderzoek naar het meten van lichamelijke activiteit van ouderen en de toepassing van een activiteitenmonitor bij COPD patiënten.

15.30 Paneldiscussie onder leiding van Prof. Dr. Wilco Achterberg.

Een gesprek van de inleiders met de deelnemers in de zaal over het belang van samenwerking bij de zorg voor ouderen met een chronische aandoening.

Inleiding op de workshops, waarna pauze

16.15 Workshops

Workshop 1: Inhalatietherapie bij COPD. ‘Wat gaat er fout en hoe kan ik dit verbeteren?’
Door: Prof. Dr. Job van der Palen, Hoogleraar en klinisch epidemioloog Medisch Spectrum Twente. In deze workshop maakt u kennis met inhalatie-instructie bij mensen met astma en (vooral) COPD, zowel theoretisch als praktisch.

of

Workshop 2: ‘ Werken met de MoveMonitor’
Door: Rob van Lummel Msc., directeur McRoberts. In deze workshop maakt u kennis met de accelerometer.

of

Workshop 3: ‘Zelfmanagement bij COPD in de eerste lijnszorg’.
Door: Dr. Jaap Sont, onderzoeker bij Medische Besliskunde LUMC.
In deze workshop maakt u kennis met de PatiëntCoach, een instrument dat zelfmanagement bij longaandoeningen ondersteunt.

17.45 Napraten met een drankje