Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Agenda

Als professional communiceren met mantelzorgers

t/m 28-10-2015 - De Poort, Groesbeek
320 Algemeen

Details evenement

14 - 28 oktober 2015
09:00 uur
De Poort, Groesbeek
HEEL opleidingen
024 - 3661765
400

De wijze waarop zorg wordt verleend aan bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen en in de thuiszorg is door de bezuinigingen de laatste tijd flink veranderd. Vroeger was het zo dat als iemand permanente zorg nodig had hij/zij een beroep deed op de zorg en dat dan de medewerkers van de zorginstelling er voor zorgden dat alles geregeld werd. Ze namen veelal alle zorg van de familie over en de mantelzorgers konden de zorg dan gerust uit handen geven. Dit was overzichtelijk en het was voor iedereen duidelijk waar ze aan toe waren.
Echter die tijd is voorbij. Het wordt voor de medewerkers in de zorg steeds meer “zorgen dat” de cliënten de hulp krijgen die ze nodig hebben dan “zorgen voor”. Dat betekent dat er nog zoveel mogelijk een beroep gedaan wordt op de familie en de omgeving om bij te dragen aan de zorg.
De medewerkers moeten hiervoor met de mantelzorgers in gesprek om duidelijke afspraken te maken, waarbij het belangrijk is dat ze wel de regie blijven houden en dat de mantelzorgers deze niet overnemen. Want in principe blijft de zorgverlener verantwoordelijk voor de geleverde zorg aan de cliënt. Dit vraagt nogal wat van de communicatieve vaardigheden van de verzorgenden. Immers hoe doe je dat, hoe maak je sluitende afspraken, hoe spreek je “vrijwilligers” aan op wat ze wel of niet gedaan hebben etc.. Om dit te verbeteren en te oefenen hebben we deze training ontwikkeld.