Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Agenda

Werkconferentie: Wat als oma wil rocken?

Stadhuisplein 7, De Observant, Amersfoort
88 Algemeen

Details evenement

21 juni 2017
09:00 uur
Stadhuisplein 7, De Observant, Amersfoort
Humanistisch Verbond
020 52 19 090 / 06 42 329 199
normaal: 85 / student 25

Hoe blijven zorgverleners de mens achter de zorgvraag zien? Wat als ouderen zelf keuzes willen maken en bijvoorbeeld een seksleven willen, hoe helpen we ze dan? Tijdens de jaarlijkse werkconferentie op 21 juni te Amersfoort, staat het levendig voelen net zo hoog in het vaandel als het in leven houden. “Als ik moet kiezen tussen een oudere in een tochtig hok met warme mensen, of in een goed geoutilleerde ruimte zonder aandacht dan weet ik het wel. Die deken neem ik dan zelf wel mee!”, zegt Carin Gaemers, een van sprekers die een minicollege geeft. Zij lanceerde met Hugo Borst het manifest Scherp op Ouderenzorg. Daarnaast spreken Anja Machielse (hoogleraar Empowerment van kwetsbare ouderen UvH) en Gijsbert van Herk (bestuursvoorzitter Stichting Humanitas Amsterdam). Levensplezier: Registratiedwang, bezuinigingen, rendementsdenken en risicovermijding. Geestelijk begeleiders zien dagelijks hoe door deze zaken immateriële zorg onder druk staat. Want wat als ‘oma’ wil rocken? Is daar wel ruimte voor? Hoe ondersteun je de eigenheid van ouderen of andere kwetsbare groepen. Bijvoorbeeld de behoefte aan ‘Intieme en seksuele relaties’, onderwerp van één van de vijf workshops. Zouden er sekswerkers ingezet moeten worden in verpleeghuizen? Is seksualiteit meer dan grensoverschrijdend gedrag? Of denk mee over vrijheid en veiligheid van dementerenden in de gelijknamige workshop. In hoeverre wordt hun vrijheid beperkt vanuit het idee van ‘zorg’? Het is namelijk belangrijk om zorg op maat te blijven aanbieden en de mens achter de zorgbehoefte te zien. Het Humanistisch Verbond lanceerde daarom ook Het Gouden Pact. Een pleidooi voor meer zelfbeschikking van ouderen en andere kwetsbare groepen. De werkconferentie sluit aan bij de vraag naar en noodzaak van betere immateriële zorg en wil deelnemers inspireren en motiveren dit in hun werk toe te passen. Meld je aan op: www.humanistischverbond.nl/werkconferentie2017