Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Gedwongen ontslagen dreigen bij GGZ Friesland

Bij GGZ Friesland staan volgens vakbond AbvaKabo FNV 150 tot 200 banen op het spel. Het bestuur sluit gedwongen ontslagen niet uit.

GGZ Friesland verkeert in financiële problemen. Zonder ingrijpen koerst de organisatie in 2009 af op een verlies van 8 miljoen euro. Ook dit jaar wordt afgesloten met een miljoenenverlies. De omzet bedraagt 128 miljoen euro. In september moest bestuurder Max Becherer het veld ruimen.

Gedwongen ontslagen

Volgens de vakbond staan er 150 tot 200 banen op het spel. Bij GGZ Friesland werken circa 2000 mensen. Interim-bestuurder Ruud Ramaker vindt de cijfers van de vakbond “uit de lucht gegrepen”. Wel blijft hij bij zijn standpunt dat gedwongen ontslagen niet uitgesloten zijn, zoals hij in een brief aan het personeel schreef. AbvaKabo FNV-vakbondsbestuurder William Moorlag vindt dat onaanvaardbaar. Hij merkt bij personeelsbijeenkomsten dat er onder het personeel grote onrust heerst. “Gedwongen ontslagen zijn het uiterste redmiddel. Wij denken dat dat niet nodig is. Ik zie liever dat de organisatie geld investeert in mobiliteitstrajecten dan in ontslagregelingen.” Volgens Moorlag is GGZ Friesland in de problemen geraakt doordat het bestuur geen zicht heeft wat er in de organisatie gebeurt op het gebied van planning en control. Daardoor kon het aantal personeelseden de afgelopen jaren groeien zonder dat daar inkomsten tegenover stonden.

Zakelijke cultuur ontbreekt

Ramaker wijt de problemen aan een reorganisatie die verkeerd is uitgepakt. GGZ Friesland is afgestapt van een organisatiemodel met vrijwel autonome districten naar een model met divisies van kort- en langdurende zorg. De interim-bestuurder ziet het ontbreken van een zakelijke cultuur als belangrijkste oorzaak voor de financiële problemen. “Er is onvoldoende ingespeeld op de veranderingen in het overheidsbeleid. De organisatie moet stoppen met activiteiten waar geen inkomsten tegenover staan.” Ramaker wil niet zeggen welke activiteiten dat zijn.

Ggz-kliniek in Sneek dicht

Een ander probleem is dat de ggz-kliniek in het Antonius Ziekenhuis Sneek dicht gaat. GGZ Friesland runde die samen met het ziekenhuis, maar de samenwerking is gestrand. Ziekenhuis Sneek gaat de psychiatrische zorg aanbieden op een gesloten afdeling. Van de zeventig personeelsleden in de kliniek zijn er zestig in dienst van GGZ Friesland. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

GGZ Friesland stoot lichtere zorg af

Bestuursvoorzitter GGZ Friesland ontslagen

Ramaker directeur bij GGZ-Friesland

Actie voor hogere kilometervergoeding GGZ Friesland

1 REACTIE

  1. Ruud Ramaker was ook interim bij de Zorgcombinatie Noorderboog te Meppel. (Diaconessenziekenhuis)Ook hier waren grote problemen, in een sociaal plan stond dat er geen gedwongen ontslagen zouden plaatsvinden, Ramaker wou daar aan tornen. Maar voordat gedwongen ontslagen aan de orde zijn, zijn er een hoop andere mogelijkheden de personele formatie te reduceren, zonder gedwongen ontslag en zonder dat er kostbare wachtgeldverplichtingen ontstaan. Moorlag heeft dus groot gelijk.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.