Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Zorgverzekeraars willen hulpmiddelen regelen

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad) willen niet dat de gemeenten bijna alle hulpmiddelen voor mobiliteit gaan verstrekken. Het College voor zorgverzekeringen (CVZ) heeft dat geadviseerd aan minister Klink.
Zorgverzekeraars willen hulpmiddelen regelen

ZN, CG-Raad en de ouderenkoepel CSO vinden de Zorgverzekeringswet de “beste optie” voor de verstrekking van hulpmiddelen aan zieken en gehandicapten. “De kennis en expertise zit bij de zorgverzekeraars, waar ook de zorg wordt geleverd”, zegt Damiët Klok van ZN.

CVZ-rapport hulpmiddelen

Het CVZ heeft deze week het rapport Heroriëntatie hulpmiddelen uitgebracht. Het adviseert minister Klink gemeenten per 2011 verantwoordelijk te maken voor alle hulpmiddelen voor “zelfredzaamheid in en om de woning”. Het gaat bijvoorbeeld om sta-ondersteuning, rollators, zitkussens en eetapparaten. Mensen kunnen dan terecht bij één loket voor zowel woningaanpassingen als de bijbehorende hulpmiddelen. Verpleeghulpmiddelen zoals hoog/laagbedden passen volgens het CVZ beter in de Zorgverzekeringswet. De uitleen vanuit de AWBZ verdwijnt.

ZN niet blij

ZN, CG-Raad en CSO zijn niet blij met de overheveling naar de Wmo. “Zorg is niet de core business van gemeenten”, zegt Klok. “Zorgverzekeraars hebben veel baat bij een goede kwaliteit van de hulpmiddelen, omdat de cliënt kan overstappen naar een andere verzekeraar. Verhuizen naar een andere gemeente vanwege hulpmiddelen doen mensen niet zo gauw.”

VNG verwelkomt hulpmiddelen

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) verwelkomt de overheveling daarentegen, staat in het CVZ-advies. Zij vinden het goed dat er één loket komt, waardoor “afschuifgedrag” wordt voorkomen. Ook de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) kan zich erin vinden.

Overheveling hulpmiddelen

Met de overheveling is 69,5 miljoen euro gemoeid. Daarvan gaat 68 miljoen naar de gemeenten en 1 miljoen naar het zorgverzekeringsfonds. CVZ stelt voor om een overheveling na twee jaar te evalueren. Aandachtspunten zijn bijvoorbeeld dat gemeenten een eigen bijdrage kunnen vragen, terwijl in de Zorgverzekeringswet maximaal een eigen risico geldt van 155 euro. Ook moeten gemeenten, anders dan zorgverzekeraars, inkopen via aanbesteding. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

Kamer: Een loket voor hulpmiddelen zorg

Veel problemen bij het verkrijgen van hulpmiddelen

CG-Raad: Compensatie eigen risico moet beter

Verzekeraar gaat beslissen over vergoeding hulpmiddelen

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Als de uitleen vanuit de AWBZ zou verdwijnen hoop ik van harte dat verzekeraars veel klantvriendelijker worden dan ze nu zijn. Het duurt nu vaak even lang om een reguliere CIZ-indicatie te krijgen als om een verpleeghulpmiddel te krijgen van een zorgverzekeraar: beide kunnen wel 6 (ZES!) weken duren en in beide gevallen moet je een ingewikkelde langdurige papiermolen door. DE AWBZ-uitleen levert in het algemeen dezelfde of de volgende dag, tenminste bij ons wel.
    ZN stelt het wel erg zwart-wit. Net als nu houden zij de uitleen van verpleeghulpmiddelen. Zij zouden graag alles willen uitlenen, maar gemeenten lenen ook nu al hulpmiddelen rondom zelfredzaamheid in en om de woning, dus hebben gemeenten wel ervaring. Dat zorgverzekeraars de uitleen als core-business zien blijkt niet uit de huidige kwaliteit (zie hierboven). Let wel: ik heb het niet over de hulpmiddelen zelf maar over de service. Cliënten zullen niet snel van wege hulpmiddelen overstappen naar een andere verzekeraar. tegen de tijd dat verpleeghulpmiddelen nodig zijn, zijn ze vaak zodanig ziek dat overstappen niet meer mogelijk is. Geen verzekeraar neemt de aanvullende verzekering van ernstig zieke cliënten over onder dezelfde voorwaarden als de oude verzekeraar.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.