Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Eerste ‘allochtonenkliniek’ in Amsterdam

De eerste medische kliniek die zich uitsluitend richt op allochtone patiënten gaat volgende maand open in Amsterdam. De naam van de instelling is Vatan en is opgericht door een aantal specialisten van voornamelijk Turkse afkomst. Dat meldde kinderarts Sukru Genco, een van de initiatiefnemers, gisteren in het tv-programma Nieuwsuur.
Eerste ‘allochtonenkliniek’ in Amsterdam

Uit informatie van zorgverzekeraar Agis blijkt dat jaarlijks ruim 30.000 Turken tijdens hun zomervakantie naar een Turks ziekenhuis gaan met hun klachten. “Een deel van de Turkse allochtonen voelen zich onvoldoende begrepen door Nederlandse hulpverleners en zoeken hulp in het land van herkomst, vaak ondanks goede kennis van de Nederlandse taal”, aldus de Vatankliniek op haar website.

Afremmen en overbehandeling

Kinderarts Genco zei in de uitzending dat Turkse ziekenhuizen soms meer zorg geven dan nodig is. “Er wordt veel meer medicatie gegeven, er vinden meer onderzoeken plaats, maar ook worden overbodige operaties uitgevoerd”, aldus Genco. Met zorgverzekeraar Agis als financier wil de Vatankliniek de stroom Turkse patiënten naar Turkije afremmen en overbehandeling in dat land tegengaan.

Negentig procent

De initiatiefnemers hebben een marktonderzoek gehouden om te zien of er belangstelling zou zijn voor behandeling in Nederland. Volgens Genco zou negentig procent van de Turken die zich nu in Turkije laten behandelen, voor een behandeling in Nederland kiezen als er een kliniek als Vatan zou zijn. Vatan is al actief als besnijdeniskliniek met vestigingen in Amsterdam, Utrecht en Apeldoorn. (ANP)

Lees ook:

Allochtonen leunen te zwaar op mantelzorg
Plannen voor zorgboerderij voor allochtonen

Zorgvisie nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws met de gratis Zorgvisie e-mailnieuwsbrief.

Gerelateerde tags

3 reacties

 • no-profile-image

  thieme ouwehand

  Wij hebben nog een gouden tip voor Erbudak. Begin een trimsalon voor de grijze wolven.

 • no-profile-image

  ab

  Hier Erbudak moet inspringen. Hier valt geld te halen

 • no-profile-image

  W.F.Willems

  Kan ik daar ook een attest kopen voor een paar maandjes Zieketewet?

Of registreer u om te kunnen reageren.