Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Zuster Ria nieuw initiatief voor zorg op afstand

De internetdienst Zuster Ria is een nieuw initiatief voor zorg op afstand. Naast beeldbellen bevat het systeem ook welzijnsfuncties als medicijnhulp, een fotoboek en spelletjes. Ontwikkelaar is Techxx, zij zijn tevens maker van elektronisch transferdossier POINT. Het project is aangemeld voor de Spider Award 2012.
Zuster Ria nieuw initiatief voor zorg op afstand

Zuster Ria is een internetdienst die op elke vorm van hardware kan draaien. ‘We willen de organisaties en mensen zelf laten kiezen op welke hardware de dienst moet draaien’, legt Shahriar Fazili van Techxx uit. ‘We zijn relatief nieuw in de markt, dat heeft als voordeel dat we hebben kunnen leren van de fouten van onze voorgangers. Denk bijvoorbeeld aan Meavita. Zij deden grote investeringen in zorg op afstand en dat is uiteindelijk misgelopen door te kiezen voor specifieke hardware.’

Reductie onrendabele en niet-planbare zorg

Zorg op afstand zorgt volgens Fazili voor een reductie van onrendabele zorg en niet-planbare zorg. ‘Door zicht toe te voegen, kunnen zorgmedewerkers de emoties en situatie beoordelen. Zij zien daardoor sneller of het direct nodig is om een cliënt te bezoeken. De reistijd kan hiermee bespaard worden.’ Verder kan beeldbellen bijdragen aan het geven van instructies aan mantelzorgers. ‘De zorg zal steeds vaker leunen op informele zorg, dan is het handig als mantelzorgers ondersteuning kunnen vragen.’

Financiering

Brancheorganisatie ActiZ zet zich al jaren in voor een structurele financiering van zorg op afstand. Zorg op afstand is dan ook per 1 januari 2012 opgenomen in de reguliere financiering van zorg, waar de zorg onder de AWBZ valt. Fazili stelt dat het voor diverse zorginstellingen interessant is om gebruik te maken van zorg op afstand doordat zorgkantoren de vergoeding deels voor hun rekening nemen.

Combinatie met ECD

Verschillende leveranciers van elektronische cliëntendossier (ECD) hebben al positief gereageerd op het concept. Zij zien Zuster Ria als goede aanvulling op hun ECD. Fazili legt uit dat Zuster Ria geschikt is voor deze combinatie. ‘We hebben ons expliciet gericht op beeldbellen en verschillende welzijnsfuncties.’
(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: Techxx )

Foto

 • Zuster Ria nieuw initiatief voor zorg op afstand

Gerelateerde tags

5 reacties

 • no-profile-image

  Jeroen

  is dit niet dezelfde club als www.bedsideterminal.nl ? de adressen lijken hetzelfde? Ene is 30, de andere 30b?

 • no-profile-image

  j.

  Goed initiatief. Persoonlijk vind ik deze zorgvorm een van de betere die ik tegenkom als het gaat om innovaties in de zorg. Deze vorm maakt persoonlijke zorg op een verantwoorde manier mogelijk. Goed dat er steeds meer wordt geëxperimenteerd wordt met software in plaats van hardware.

 • no-profile-image

  Kevin

  Beetje raar dat Boomerweb hier niet genoemd wordt, die afbeelding is toch echt de vernieuwde versie van TWIGO, een applicatie door Boomerweb gemaakt.

 • no-profile-image

  Margreet

  De vergrijzing maakt dat er straks meer hulpvraag is dan dat er geboden kan worden. Allemaal in een verzorgingstehuis zodat je persoonlijk contact hebt of zorg op afstand waardoor je langer in je eigen omgeving kunt blijven wonen?

 • no-profile-image

  Martin

  Zorg op afstand...komen we nog minder bij de mensen thuis. We moeten nu al bezuinigen op onze tijd (thuiszorg) mensen zijn blij dat wij komen, van een beeldscherm worden ze niet blij. Wees eens eerlijk als we alles via beeldschermen doen...kunnen we toch net zo goed stoppen met verjaardagen/geboortebezoek/bruiloft.. leuk via de beeldscherm. ik zeg...NIET DOEN

Of registreer u om te kunnen reageren.