Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Phillips lanceert Azurion in nieuwe OK’s VUmc

Philips lanceert vandaag wereldwijd haar nieuwe generatieplatform voor chirurgische beeldvormende technologie, Azurion. Het systeem draait al een paar weken in drie spiksplinternieuwe hybride operatiekamers van het VUmc in Amsterdam. ‘Ik ben ontzettend trots dat we hiermee vooroplopen’, aldus VUmc-bestuurder Wouter Bos tijdens een persbijeenkomst vorige week.
Philips Azurion_clinicians400.jpg

De vaatspecialisten en hartspecialisten van het VUmc hebben sinds vorige week als eersten in Nederland de beschikking over Azurion in drie speciaal gebouwde hybride OK’s. Het gaat om een systeem waarbij artsen op zeer intuïtieve wijze, middels een soort van tablet, door allerlei live beeldmateriaal kunnen navigeren tijdens de operatie. De live beelden kunnen eenvoudig worden gecombineerd met eerder gemaakte ct-scans en zo een perfect 3D-model bieden van bijvoorbeeld een vatenstelsel of een hartkamer. De specialist kan zo veel sneller en eenvoudiger zien waar een stent geplaatst moet worden of door welke aders genavigeerd moet worden. Dit leidt niet alleen tot snellere behandelingen maar ook tot minder intensieve ingrepen.

Risico om voorop te lopen
Wouter Bos prees tijdens de onthulling van Azurion de samenwerking met Philips. En hij memoreerde de enorme inspanningen die zijn geleverd om het nieuwe OK-comlex van het VUmc te bouwen. ‘Ik ben heel trots dat we de risico’s nemen om voorop te lopen. Dat we het hebben aangedurfd om te verbouwen terwijl de rest van het ziekenhuis door draaide. Het was een moeilijke bouwplaats waarbij bouwkundige hoogstandjes zijn verricht als het zagen van 382 blokken uit een betonnen vloer. Als er geopereerd werd, zetten we een zwaailicht aan en dan stopte de bouw. Er is zelfs per ongeluk een gat geboord in mijn kantoorwand. Al met al een complexe taak.’

Frans van Houten
Over de techniek verteltd Frans van Houten, CEO van Philips, op de bijeenkomst: ‘Dit is een van de grootste productlanceringen in de geschiedenis van Philips. Je moet dit zien als de stap van een gewone analoge telefoon naar de allernieuwste smartphone. Het aantal beeldgestuurde behandelingen zal toenemen en groeien in complexiteit. Met hybride OK’s kun je het beste van beeldvorming combineren met een invasieve ingreep. Dat gebeurt helemaal in realtime. Het systeem is gekoppeld aan het epd en internet zodat later door patiënt en dokter nog naar de beelden gekeken kan worden. Uiteraard met de hoogste vorm van beveiliging.’ 

Tomtom
De aanwezige specialisten, vaatchirurg Willem Wisselink en interventieradioloog Rutger Lely, hebben al een achttal operaties met het systeem in de nieuwe OK’s uitgevoerd. ‘Het is alsof je met een Tomtom naar de juiste plek navigeert tijdens zo’n behandeling. Daarom is het zo goed. En er is minder contrastvloeistof nodig voor patiënten en minder straling. Dus die voelen zich er ook beter bij.’

Kosten
Wat het Philipssysteem het VUmc heeft gekost, wil Bos niet zeggen, alleen dat hij ‘zeer tevreden is met de aanschaf’. De bouw van het nieuwe OK-complex die in 2009 startte, heeft zo’n zeven miljoen euro gekost.

Dossier Innovatie in de zorg
Innovatie is nodig om kwaliteit en betaalbaarheid van zorg te garanderen. In dit dossier: nieuws, blogs en achtergronden over zorginnovatie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.