Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Physician Assistents mogen in 2012 zelf opereren

Physician Assistants mogen vanaf 2012 bepaalde medische handelingen zelfstandig voorschrijven en verrichten. Het gaat onder andere om eenvoudige chirurgische ingrepen en het voorschrijven van medicijnen.
Physician Assistents mogen in 2012 zelf opereren

De Eerste Kamer heeft vorige week ingestemd met twee wetswijzigingen op dit vlak. De wetswijzigingen regelen taakherschikking in de zorg en het voorschrijven van medicijnen door nieuwe beroepen.

Ondersteunend geneeskundige

Met een Algemene Maatregel van Bestuur krijgt de physician assistant zijn bevoegdheden. Zodra de AMvB in 2012 van kracht wordt, zijn de nieuwe taken een feit. Physician assistant is een relatief nieuw beroep in Nederland. Deze ondersteunend geneeskundige verleent zelfstandig medische zorg binnen een samenwerkingsverband met een arts. Een physician assistant heeft een medische opleiding gevolgd op HBO-Master niveau met als vooropleiding een HBO -studie in de gezondheidszorg.

Kwaliteit van zorg

De beroepsvereniging van Physician Assistants - NAPA- is zeer verheugd over het besluit van de Eerste Kamer. De NAPA hecht groot belang aan een wettelijke regeling voor de Physician Assistant omdat daarmee de kwaliteit van de zorg en van de beroepsuitoefening beter gewaarborgd kan worden. (anp)

Lees ook:

Meer physician assistants en nurse practitioners nodig
Winst in ouderenzorg dankzij nurse practitioner

8 reacties

 • no-profile-image

  criet

  hoop wel dat ze de paiënt eerst toestemming of een handtekening vragen het operatie-protocol te ondertekenen?

 • no-profile-image

  criet

  hoop wel dat ze de paiënt eerst toestemming of een handtekening vragen het operatie-protocol te ondertekenen?

 • no-profile-image

  niet blij

  Wel ja, verkort curriculum geneeskunde het hezelfde niveau als een medisch specialist. Klinkt toch echt als een cadeau bij een reclameverpakking.

 • no-profile-image

  kundige PA

  Reagerend op MF: de truc is nu juist dat we specifiek bij onze leest blijven en ook specifiek waartoe we zijn opgeleid aangezien dit alleen geldt binnen het deelgebied waarbinnen je werkzaam bent (en waartoe je bent opgeleid!) Het zou fijn zijn als mensen die de inhoud van de opleiding niet kennen ophouden te doen alsof we het cadeau krijgen bij een reclameverpakking in de supermarkt. Feitelijk is het een verkort curriculum geneeskunde! PA's functioneren binnen hun specialisme over het algemeen op hetzelfde niveau als de medisch specialist waarnaast ze werken. Dus ook voor de bezorgde: handen, gezicht en kinderen zullen alleen door een PA behandeld worden gespecialiseerd in een van deze deelgebieden. Ook blijft de inhoud van de wet BIG voor ons behouden: alleen daar waar bevoegd en bekwaam.....

 • no-profile-image

  MF

  Waarom worden er eigenlijk nog specialisten opgeleid - als iedere huisarts en physician assistant al "simpele"ingrepen kan doen.
  Schoenmaker blijf bij je leest en doe alleen waar je echt toe bent opgeleidt en waar je de faciliteiten voor hebt!

 • no-profile-image

  Femke

  Nu nog een manier om deze zaken correct te mogen registreren binnen DBC's. Helaas heeft een en ander alleen zin als het declarabel is en dat is nu niet het geval.

 • no-profile-image

  Nico Messing

  De titel van dit persbericht is wel erg optimistisch. Het zou de NAPA sieren als er een rectificatie komt.

 • no-profile-image

  bezorgde

  Graag net als bij co-assistenten: niet aan handen +gezicht en geen kinderen.

Of registreer u om te kunnen reageren.