Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Zwarte lijst van artsen wordt openbaar

Maatregelen tegen artsen, fysiotherapeuten of apothekers die in de fout zijn gegaan, worden in begrijpelijke tekst openbaar gemaakt. Minister Edith Schippers (VWS) meldt donderdag dat zij patiënten en werkgevers in de zorg op die manier beter zicht wil geven op foute praktijken.
Zwarte lijst van artsen wordt openbaar

Het openbaar maken van een lijst met geschorste artsen is volgens de minister belangrijk omdat op die manier patiënten weten of en waarom een arts is geschorst en ze zelf kunnen beslissen of ze een andere dokter willen. Ze wil ook dat tuchtmaatregelen die in andere landen zijn opgelegd openbaar worden, zodat werkgevers ook beter weten met wie ze zaken gaan doen. Schippers wil het zoeken naar die zogenaamde zwarte lijst in het register makkelijker maken.

Vaatchirurg in Schotland

Eerder ontstond ophef rond onder meer een Nederlandse vaatchirurg die in Schotland ging werken terwijl hij in Nederland bij twee ziekenhuizen was weggestuurd. Een neuroloog die niet meer in Nederland mocht werken, ging in Duitsland aan de slag. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter / Beeld © Phil Nijhuis)

Lees meer:

'Zwarte lijst maakt zorg niet veiliger'
Schippers hoopvol over Europese zwarte lijst
VWS kondigt 'zwarte lijst'medici aan

Gerelateerde tags

6 reacties

 • no-profile-image

  harryha

  net doen alsof nog niet genoeg kost, in de top zitten er nog meerdere 'lijken'in de kast

 • no-profile-image

  zorgverlener

  deze heksenjacht kun je beter op de top loslaten

 • no-profile-image

  Mr Sophie Hankes vz SIN-NL

  Mevrouw Schippers: het is noodzakelijk om ook de namen van artsen die een waarschuwing of berisping van een medisch tuchtcollege ontvingen openbaar te maken.
  Medisch tuchtcolleges leggen slechts in 17% van de voorgelegde zaken maatregelen op. Dus dit betreft het topje van de ijsberg. Bescherm de Nederlandse burgers en publiceer de namen van falende artsen, in navolging van SIN-NL: www.sin-nl.org

 • no-profile-image

  Eddy

  Ah, en komt er nu ook een openbare zwarte lijst met daarin in begrijpelijke taal de blunders die onze bestuurders in Den Haag maken?

 • no-profile-image

  asje rem

  Einde - lijk?? Nu nog een meldpunt voor zorg-klachten.

 • no-profile-image

  Bill

  Paard, wagen, pek, veren

Of registreer u om te kunnen reageren.