Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Zwarte lijst van artsen wordt openbaar

Maatregelen tegen artsen, fysiotherapeuten of apothekers die in de fout zijn gegaan, worden in begrijpelijke tekst openbaar gemaakt. Minister Edith Schippers (VWS) meldt donderdag dat zij patiënten en werkgevers in de zorg op die manier beter zicht wil geven op foute praktijken.
Zwarte lijst van artsen wordt openbaar

Het openbaar maken van een lijst met geschorste artsen is volgens de minister belangrijk omdat op die manier patiënten weten of en waarom een arts is geschorst en ze zelf kunnen beslissen of ze een andere dokter willen. Ze wil ook dat tuchtmaatregelen die in andere landen zijn opgelegd openbaar worden, zodat werkgevers ook beter weten met wie ze zaken gaan doen. Schippers wil het zoeken naar die zogenaamde zwarte lijst in het register makkelijker maken.

Vaatchirurg in Schotland

Eerder ontstond ophef rond onder meer een Nederlandse vaatchirurg die in Schotland ging werken terwijl hij in Nederland bij twee ziekenhuizen was weggestuurd. Een neuroloog die niet meer in Nederland mocht werken, ging in Duitsland aan de slag. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter / Beeld © Phil Nijhuis)

Lees meer:

‘Zwarte lijst maakt zorg niet veiliger’

Schippers hoopvol over Europese zwarte lijst

VWS kondigt ‘zwarte lijst’medici aan

6 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Mevrouw Schippers: het is noodzakelijk om ook de namen van artsen die een waarschuwing of berisping van een medisch tuchtcollege ontvingen openbaar te maken.
    Medisch tuchtcolleges leggen slechts in 17% van de voorgelegde zaken maatregelen op. Dus dit betreft het topje van de ijsberg. Bescherm de Nederlandse burgers en publiceer de namen van falende artsen, in navolging van SIN-NL: http://www.sin-nl.org

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.