Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties12

PvdA-leider Diederik Samsom wil stelselwijziging zorg

Specialisten in loondienst en een einde aan de concurrentie tussen zorgverzekeraars. Dat zijn twee voorstellen waarmee PvdA-partijleider Diederik Samsom de Nederlandse gezondheidszorg wil hervormen. In zijn maidenspeech als leider roept hij op van marktwerking in de zorg af te stappen.
PvdA-leider Diederik Samsom wil stelselwijziging zorg

‘Zorgverzekeraars zijn door hun onderlinge concurrentie niet in staat om de zorg voor iedereen zo goed mogelijk te organiseren’ sprak Samsom in zijn speech begin deze week. ‘Het wordt tijd om daaruit conclusies te trekken en de regie terug te nemen. We trekken een streep in het zand en stoppen de concurrentie tussen zorgverzekeraars. Zo geven we zorgverzekeraars weer de functie die hen toebehoort: namens de verzekerden de zorg in een regio zo goed mogelijk organiseren.’

Specialisten in loondienst

Voor de zorgsector heeft de grootste oppositiepartij nog meer hervormingen in petto. Zo moeten medisch specialisten in loondienst en moeten zorginstellingen coöperaties worden. Daarnaast wil de PvdA een inkomensafhankelijke premie en inkomensafhankelijke eigen bijdragen en risico’s. De overheid werkt in deze visie met burgers en zorgaanbieders samen om tot een optimale indeling van de basiszorgvoorziening per regio uit te komen. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter / beeld ANP Robert Vos)

Lees meer:

Lees de toespraak ‘Keuzes voor de toekomst van Nederland’

‘Marktwerking zorgverzekeraars nog ver te zoeken’

Prijsconcurrentie leidt niet tot betere kwaliteit

12 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Welliswaar globaal geschetste plannen maar zeker met een duidelijke sociale visie. Specialisten in loondienst, prima idee. Dat zal specialisten weer in staat stellen primair te focussen op kwaliteit en niet op turnover/kwantiteit/omzet. Inkomensafhankelijke premie en eigen risico, prima idee. Dat sluit aan bij de gedachte dat de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen. Dit in tegenstelling tot het huidige beleid waarin de ggz op volkomen arbitraire gronden t.a.v. het moeten betalen van een eigen bijdrage, wordt gediscrimineerd t.o.v. de AGZ en MGZ. Dat deze plannen wellicht meer dan vier jaar nodig zullen hebben om goed geimplementeerd te worden spreekt vooral voor het hebben van een lange termijnvisie en tegen het doelbewust makkelijk willen scoren. Dat medisch specialisten dat anders zien begrijp ik wel.

  3. Zoals gebruikelijk komen onze rode potverterende vrienden met oplossingen, die Sinterklaas nog niet eens bedacht zou hebben. Nee mijnheer Samson u bent de grootste draaikont, die ik in de PVDA ken en van ons stelsel heeft u al helemaal niets begrepen. De neerwaatse spiraal van uw partij is hier dan ook voor de zoveelste maal mee verklaard.

  4. Criet (zie boven) ik zal het je uitleggen. Samson vermoedt (of weet zeker) dat de huidige coalitie dit voorstel gaat brengen. Jarenlang met geld smijten OP VERKEERDE PLAATSEN door de PvdA en nu deze wending, waar ik het overigens helemaal mee eens ben (komt tenslotte van de coalitie). Ik wist dat de PvdA een gevaarlijke (thuis zeg slechte) club is, maar zo erg verbaast mij zelfs.

  5. Oude wijn in een nieuwe zak. Meer dan 80% van de zorgbestuurders is lid van de PvdA en hun zal die cooperatiegedachte wel goed uitkomen: kunnen ze nog meer verdienen en volop falen, zoals hun partijgenoten bij de woningcorporaties al met overgave doen.
    Kan deze partij niet gewoon opgeheven worden en als onderafdeling van de SP gaan functioneren? Die hebben tenminste een gezond idee over de salarissen van hun partijgenoten.

  6. En oh ja… Hoe sterk de verzekeraars zijn in het onderhandelingsproces blijkt maar weer uit het feit dat nog geen 50% van de ziekenhuizen een contract heeft met de verzekeraar en het feit dat de grote verzekeraars (CZ, Menzis, VGZ) ‘gewoon’ weer de door de tandartsen opgelegde tarieven gaan vergoeden… Nee, echt krachtige inkopers, die verzekeraars… Ook hier weer het aloude principe van marktwerking: de macht van afnemer en aanbieder wordt bepaald door vraag (veel) en aanbod (weinig), of onvoldoende substituten door vertrouwensband tussen zorgverlener en patient (zoals bij tandartsen) of te grote reisafstand…

  7. Ten aanzien van de concurrentie binnen zorgverzekeraars:
    Los van de gevolgen op de korte termijn door het daardoor wegvallen van alle commerciële en marketing activiteiten (jaarlijks goed voor zo’n 50 miljoen en naar schatting zo’n 500 medewerkers direct en indirect bij alle verzekeraars)heeft ‘ie wel een punt. De concurrentie is een schijngevecht, er zijn slechts 4 grote verzekeraarsconcerns (met meerdere labels) die 90% van de markt hebben. Bewegingen zijn er nauwelijks en gaan alleen maar over prijs. Nu stappen mensen over naar een internetpolis maar die is maar tijdelijk goedkoper (totdat meer dan de helft er een heeft, dan MOET de premie omhoog). Deze concurrentie wordt alleen op polisniveau gevoerd en niet op kwaliteit van zorg en dienstverlening. Kan ook niet want alle verzekeraars kopen bij dezelfde partijen in met in essentie dezelfde uitgangspunt. Marktwerking kan alleen werken bij voldoende aanbod (is er nauwelijks binnen de zorg) en bij een vergelijkbaar (i.e. moet kunnen worden vergeleken) product. Consumenten kunnen zorg moeilijk vergelijken en vertrouwen hun zorgverzekeraar dat niet toe (want financieel belang). En bewegingen zijn er nauwelijks (minder dan 6% per jaar en nog minder als je op concetnniveau kijkt).
    T.a.v. de specialisten: prima om het vrijgevestigdenbestaan in stand te houden maar dan wel meer specialisten, eventueel ook uit het buitenland zodat er meer keuze is. Nederland heeft het laagste aantal specialisten per aantal inwoners maar met gemiddeld wel het hoogste salaris van alle specialisten in Europa (overigens is de zorg in NL daarmee niet automatisch het duurst in NL en zeker ook niet het slechtst). Ik meen dat het specialistensalaris ook maar 12% van de totale ziekenhuiskosten in NL is, maar dat is mogelijk onjuist.

  8. laat de specialisten ruim geld betalen voor gebruik/tijd van o.k ‘s, onderzoekruimten, wachtruimten, personeel, aanlevering patienten….dan doet het ziekenhuis de verzorging, en alle overhead….Specialisten .ZELF ZORGEN VOOR DECLARATIES VAN SPREEKUREN EN OPERATIES aan de zorgverzekeraars, dan is hrt ziekenhuis de verhuurder en verzorger en werkgever van facilitaire, verzorgend/verplegenden, administratieve EN de exoitant van het onroerend goed. Geen specialisten zijn dan in loondienst, goede huurafspraken met juiste juridische regels! Bij niet houden aan de regels, DIRECT beeindigen v d overeenkomst. Het blijft anders een strijd tussen rvb en med specialisten.

  9. Specialisten in loondienst ? dat is al een jarenlange discussie die niet wil lukken. Laat specialisten gewoon zelfstandig blijven met hun eigen verenigingen en laat ze vervogens maar bij ziekenhuizen tijd inhuren voor het houden van spreekuren,voor het uitvoeren van operaties, laten uitvoeren van onderzoeken et cetera. Dan kunnen de bestuurders hun ziekenhuis besturen zonder dat de specialisten hun voortdurend voor de voeten lopen.

  10. je moet de politiek met zulke belangrijke beslissingen niet laten bemoeien.Dat is net als met die banken-zgn marktwerking-ja mooi- wel over de ruggen van de burgers!
    Zoiets moet gelijk naar de 1ste kamer en wel lieden aanstellen hiervoor die geen belangen ergens bij hebben(stemmen!)

  11. Zou mooi zijn als de PvdA zich ook gaat aansluiten bij “Zorg geen Markt”. Maar dan zullen ook al die PvdA wethouders die nu medeverantwoordelijk zijn voor de uitverkoop vamn de huishoudelijke zorg intern tot de orde geroepen moeten worden! En laat ik daar nu weinig vertrouwen in hebben.Ook de opvattingen van de PvdA prominenten en economen als Wouter Bos en Prof Canoy over martkwerking zijn aan vernieuwing toe. Al met al, ik moet het nog zien.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.