Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Legionella bij UMC Groningen

In de waterleiding van het Centrum voor Tandheelkunde en Mondzorg (CTM) van het UMC Groningen is de legionellabacterie gevonden. Alle afspraken met patiënten zijn een week opgeschoven. In die tijd hoopt het UMCG de bacterie te bestrijden. Dat liet het UMCG zondag weten.
Legionella bij UMC Groningen

Patiënten die de afgelopen tijd zijn behandeld hebben een brief gekregen, maar het ziekenhuis zegt dat er een kleine kans is dat ze met de legionellabacterie zijn besmet. Als dat is gebeurd, is er een kleine kans dat zij ziekteverschijnselen krijgen, variërend van milde griepachtige verschijnselen tot in het ernstigste geval een longontsteking. Patiënten die in de eerste twee tot drie weken na hun bezoek aan het CTM last hebben gekregen van (ernstige) luchtwegklachten met koorts, wordt gevraagd contact op te nemen met hun huisarts. Ook medewerkers van het CTM en studenten van de opleidingen Tandheelkunde en Mondzorgkunde zijn op de hoogte gebracht. Patiënten die langer dan drie weken geleden het CTM bezochten en geen klachten hebben ontwikkeld, hoeven zich geen zorgen maken.

Patiëntgebonden onderwijs

Deze maatregel heeft ook invloed op de opleidingen tot tandarts, mondhygiënist en tandartsassistent. Er kan in de komende week geen patiëntgebonden onderwijs gegeven worden, en ook de practica in het CTM-skillslab, dat is aangesloten op dezelfde waterleiding, kunnen voorlopig niet doorgaan. Dit kan invloed hebben op de studievoortgang van studenten.

Risico overige patiënten

De waterleiding van het CTM is gescheiden van de waterleiding van de rest van het UMCG. Patiënten en medewerkers van andere afdelingen lopen geen daarom geen risico op besmetting.
(Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: UMCG )

Lees ook:

Computerstoring treft UMC Groningen
Patiënt besmet medewerkers UMCG met schurft
HagaZiekenhuis vrij gemaakt van legionella

Gerelateerde tags

Of registreer u om te kunnen reageren.