Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Kabinet knipt patiëntenwet in vijf stukken

Het wetsvoorstel cliëntenrechten zorg wordt in vijf stukken geknipt. Dat schrijven de bewindslieden van VWS aan de Tweede Kamer.
Kabinet knipt patiëntenwet in vijf stukken
Foto: ANP - Lex van Lieshout

‘Gebleken is dat de gekozen opzet van het wetsvoorstel veel vragen oproept en weerstand ontmoet’, schrijven minister Edith Schippers en staatssecretaris Martin van Rijn van VWS aan de Tweede Kamer. Om meer tempo in het wetgevingstraject te krijgen, wordt de wet in vijf onderwerpen verknipt:

 1. klachten en geschillen;
 2. kwaliteit;
 3. goed bestuur en medezeggenschap;
 4. aanpassing van de Wet op de geneeskundige behandelovereenkomst (Wgbo);
 5. aanpassing van de Wet toelating zorginstellingen (WTZi).

Afgeslankt Wetsvoorstel cliëntenrecht zorg

In het voorjaar krijgt de Tweede Kamer een afgeslankt wetsvoorstel cliëntenrechten zorg dat alleen over klachten en geschillen zal gaan. Ook voor de Kwaliteitswet zorginstellingen zal de Kamer dan een nota van wijziging ontvangen. Voor ‘goed bestuur en medezeggenschap’ komt er eind 2013 een nieuw wetsvoorstel. De aanpassing van de Wgbo en WTZi volgt later in de kabinetsperiode. De Tweede kamer debatteert donderdag 14 februari over de beleidsvoornemens van Schippers en Van Rijn.

Prestigeobject van de baan

Het wetsvoorstel cliëntenrechten zorg heeft sinds 2007 forse kritiek opgeroepen. Zorgaanbieders zagen de overkoepelende patiëntenwet niet zitten en ook de Raad van State raadde aan om niet verder te gaan met het wetsvoorstel. Het ministerie denderde echter door. ‘De cliëntenwet leek een doel op zich’, stelt hoogleraar gezondheidsrecht Johan Legemaate, die verheugd is over de nieuwe VWS-koers. ‘Minister Hoogervorst had in 2006 het zorgstelsel gewijzigd en voor zijn opvolger Klink leek de cliëntenwet een prestigeobject. Het is jammer dat er zes jaar verloren is gegaan, maar een alles overkoepelende megawet zou de rechtspositie voor patiënten niet verbeteren. De nieuwe route biedt de kans om een analyse te maken voor welk probleem de wet een oplossing moet bieden. Ook kan het wetgevingstraject meer in samenwerking met het veld worden gedaan.’

NPCF

De NPCF is teleurgesteld, maar stelt zich pragmatisch op. 'Het is een langlopend dossier. Het is de hoogste tijd dat de positie van patiënten in het klachtrecht snel verbetert. Laten we zien wat er wel snel geregeld kan worden', zegt NPCF-directeur Wilma Wind.

Gerelateerde tags

5 reacties

 • midden

  dat komt er nu van om dat stukje van de zorg tot marktgerichtheid te laten behoren.
  alles wat de persoon, die patiént is, vertegenwoordigt is onlosmakelijk in het geheel van de zorg te plaatsen.
  en dus niet van elkaar los te snijden, maar wel de grenzen wat scherper stellen.

 • Verzekerde

  Dit gedrag en deze snelheid staan al decennia bekend als 'bureaucratie'.
  Snij van alle ministeries de helft van de ambtenaren weg en de economie zal wonderbaarlijk herleven. Waarom? Omdat de burgers zich minder geremd en gedwarsboomd voelen door hun overheid.

 • adje rem

  Iedereen lijkt tegenwoordig bezig ... RONDERE... wielen uit te vinden . Later zal een ''interim '' wel een.... fusie van deze ''stukjes'' nodig achten. Dit alles in het opvattingskader : goedkoper dus beter ??

 • Amiz Delft

  Ondanks de voor- en achteruitgang gaan we als maatschappij toch vooruit. Rara hoe kan dat? Lees het (dikke) boek van Arnold Cornelis, de Logica van het Gevoel. Een aanrader. Houd je gemotiveerd.

 • Jan C

  Het wachten is op een regering die de wet weer in drie hoofdstukken gaat vangen om vervolgens bij weer een nieuwe regering die wet in achten te knippen.
  De leiders van de laatste 30 jaar (en onze leiders zijn daar een voorbeeld van) menen al de wereld geweldig vooruit te helpen door het beestje een andere naam te geven, of een andere volgorde of anders knippen (we hebben niet meer het kaliber leiders als Spaak, Churchill, Mansholt, de Gaulle, Adenauer, Kissinger ed).
  Als vroeger iemand tbc, MS, een spierziekte of iets dergelijks had, was die bijna altijd thuis; hij of zij werd helemaal verzorgd en er werd mee gepraat en (als dat kon) (met de rolstoel) gewandeld. Dat kon de familie toen opbrengen. Na de oorlog kwam the new world (vooral gemakzuchtig)en moest de patient naar een zorginstelling.
  En nu we in een tijd leven dat het hele leven gladjes en vooral leuk moet verlopen, MOET de patient weer door het gezin worden verzorgd. Mijn kleindochter moet mij verzorgen: dat is dezelfde kleindochter die geen boterhammen kan maken, geen knoop aan kan zetten, geen wasmachine kan bedienen, tandenpoetsen een last vindt, nooit heeft gestofzuigd etc etc etc.
  Dus als we dadelijk de zorginstellingen afbreken, komt daarna weer een regering die de verlichting krijgt die opnieuw te gaan bouwen.
  De huidige toestanden veel en veel beter managen kost teveel inspanning van hand en hoofd, ondanks de heel hoge salarissen die men heeft.

Of registreer u om te kunnen reageren.