Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Hartpatiënten hebben baat bij seksadvies

Mensen die een hartinfarct hebben gehad, zijn meestal erg bang weer seksueel actief te zijn. Onnodig, zo zegt de European Society of Cardiology.
Hartpatiënten hebben baat bij seksadvies
Foto: ANP/Lex van Lieshout

Deze raadt artsen aan om seksuele voorlichting een vast gespreksonderwerp te maken, ongeacht geslacht, leeftijd of seksuele geaardheid.

''How-to'' sessie

De ESC presenteert op 2 september nieuwe aanbevelingen om patiënten te helpen hun  seksuele activiteit na een hartinfarct weer te laten hervatten. De presentatie vindt plaats tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de European Society of Cardiology in Amsterdam. Voor cardiologieverpleegkundigen wordt een “How-to" sessie georganiseerd. Daarin leren zij hoe ze in een vroeg stadium seksuele problemen bij hartpatiënten in kaart kunnen brengen en hoe ze oplossingen en tips kunnen geven bij seksuele problemen.

Standaard voorlichting

De nieuwe aanbevelingen van de ESC Council on Cardiovascular Nursing and Allied Professions zijn wetenschappelijke onderbouwd, zegt de ESC. Zo moet elke hartpatiënt  van zijn behandelend arts advies krijgen over geslachtsgemeenschap. Arts en patiënt moeten samen bepalen of de patiënt gezond genoeg is om seksuele activiteiten te hervatten. Hier hoort een geïndividualiseerde, gestructureerde begeleiding op basis van specifieke seksuele behoeften en medische conditietests bij. Artsen zouden een actieve rol moeten spelen bij de advisering van aanbevolen seksposities en hoe intimiteit ook zonder het hebben van geslachtsgemeenschap een rol kan hebben in een relatie.

Eén reactie

  • Kuif007

    Wel erg oud nieuws, toen ik in 1978/79 mijn CCU specialisatie deed, spraken wij hier al over. Ik denk dat de Nederlandse Hartstichting hier nog wel folders over heeft.

Of registreer u om te kunnen reageren.