Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

1,5 miljoen voor DNA-diagnostiek bij kanker

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Projectgroep ontvangt 1,5 miljoen euro subsidie voor onderzoek naar de optimale inzet van de nieuwste DNA-diagnostiek bij het voorschrijven van kankermedicijnen.
genoom.adobestock.jpg
Foto: Adobestock

Dat laat het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis weten.

Selectie
Nieuwe medicijnen tegen kanker werken bij een deel van de patiënten heel goed, maar bij een ander deel niet, terwijl die patiënten wel last hebben van de bijwerkingen. Daarnaast zijn deze nieuwe behandelingen doorgaans erg duur. Dat maakt betere selectie van patiënten vooraf noodzakelijk. Het TANGO-project wil die selectie mogelijk maken, via slimme inzet van de allernieuwste genetische technieken. Hiervoor ontvangt de projectgroep een subsidie van 1,5 miljoen vanuit ZonMW, KWF Kankerbestrijding en Zilveren Kruis. De komende drie jaar richt de projectgroep zich op de behandeling van niet-kleincellige longkanker.

Whole Genome Sequencing
TANGO gaat zich richten op Whole Genome Sequencing. De groep gaat WGS inzetten voor het voorkomen van overbehandeling en het op maat inzetten van de meest veelbelovende behandeling voor individuele kankerpatiënten. Kanker ontstaat door veranderingen in het DNA, waarna cellen ontsporen en ongeremd gaan delen. Veel moderne kankerbehandelingen, waaronder zogenoemde targeted therapies en immuuntherapieën, werken het best wanneer er heel specifieke veranderingen of kenmerken in het DNA van de tumor aanwezig zijn. Met WGS kunnen deze veranderingen in het DNA worden opgespoord. Dat levert diagnostische informatie op voor de huidige patiënt, maar ook onderzoeksinformatie waarmee de zorg voor toekomstige patiënten kan worden verbeterd.

DNA
WGS is de meest complete manier om DNA-onderzoek te verrichten. Op dit moment gebruiken lang niet alle ziekenhuizen in Nederland deze techniek op dezelfde manier. De meeste kijken alleen naar bepaalde delen van het tumor-DNA. TANGO heeft als doel te onderzoeken wat de optimale strategie is om WGS in te zetten. Aan het project werken pathologen, genetici, oncologen, ethici, juristen en gezondheidseconomen van negen verschillende expertisecentra mee.

Deelnemers
De negen centra zijn: het Antoni van Leeuwenhoek, Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU), Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC+), Erasmus Medisch Centrum (EMC), Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), VU medisch centrum (VUmc), Universiteit Twente (UT), Center for Personalized Cancer Treatment (CPCT), voor het beheer van de studiedata Hartwig Medical Foundation (HMF), voor het genereren van WGS-data.

Dossier Dure medicijnen
Er komen steeds meer, steeds duurdere, medicijnen op de markt. Om de zorg betaalbaar te houden, kopen zorgaanbieders en zorgverzekeraars samen in. Het preferentiebeleid en het omzetten van patiënten op biologicals naar biosimilars helpt ook de zorgkosten in de hand te houden.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.