Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

NZa: Zeg ook eens nee tegen een duur geneesmiddel

Redacteur Skipr, Zorgvisie en Qruxx
Uitgaven aan dure geneesmiddelen leggen een steeds groter beslag op de totale uitgaven voor de medisch specialistische zorg (msz). In 2020 ging 11 procent van de msz-uitgaven naar dure geneesmiddelen, tegen 9,7 procent een jaar eerder. Volgens ziekenhuizen is het onhoudbaar dat de uitgaven aan geneesmiddelen hard stijgen, terwijl er wordt gekort op de medisch specialistische zorg.
Pillen
© towfiqu ahamed / Getty Images / iStock
RAPPORT

De NZa pleit voor een

Premium

Wilt u dit rapport lezen?

Onze rapportendatabank is alleen beschikbaar voor Zorgvisie abonnees. Bij uw abonnement krijgt u:


  • Toegang tot alle artikelen
  • Toegang tot de 100+ rapporten uit de rapportendatabank

Al abonnee? Log dan in

1 REACTIE

  1. Eeenzijdig. Zet “dure geneesmiddelen” ook af tegen “goedkope geneesmiddelen”. Door dit laatste hebben we leveringsproblemen in NL. Totaal geneesmiddelen budget -dus dure en goedkope- is al jaren rond 8% van totale budget ondanks veroudering patiënten en extra volume toename! Waarom zijn sommige ingrepen in NL 3 keer zo duur als in andere landen. Waarom gebruiken we dure operatiekamers maar ongeveer 40 uur per week (van de 168 uur)? Waarom hebben we dure operatierobots en laten we ze het meerendeel van de tijd stil staan?, Waarom zijn onze ziekenhuizen veel te luxe uitgerust?, Waarom verdienen specialisten in maatschap veel te veel? Wat besparen geneesmiddelen en wat kosten ze als het patent verlopen is? etc etc

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.