Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Bernhoven zet specialisten effectiever in

Ziekenhuis Bernhoven in Uden spreidt de vakgroepen van medisch specialisten over meerdere organisatie-eenheden. Vroeger waren de vakgroepen het 'center of the universe'.
bernhoven.jpeg

Nu zijn de medisch leiders (medisch specialisten) die vier zorgmodellen aansturen 'in the lead'.

Vier zorgmodellen
Twee jaar heeft het ziekenhuis erover gedaan om een geheel nieuwe organisatiestructuur uit te dokteren. Een structuur die past bij de nieuwe strategie van zinnig en zuinig werken. En zelfs te krimpen in omzet met 12 tot 16 procent. Het resultaat is een constructie van vier zorgmodellen: Acute Zorg, Diagnose & Indicatiestelling, Interventie Zorgstraten en Chronische Zorg. De ruim twintig vakgroepen zijn over de zorgmodellen verspreid. Bernhoven werkt momenteel voor ieder model een eigen, bijpassend, businessmodel uit. Bestuursvoorzitter Peter Bennemeer: ‘Over drie jaar hebben we een ziekenhuis dat fundamenteel betere zorg levert en fundamenteel goedkoper is dan ieder ander ziekenhuis in de regio.’

Vakgroepen spreiden
Waar vroeger de medisch specialisten zelf bepaalden hoeveel poli-spreekuren zij draaiden, beslist tegenwoordig de medisch manager van het zorgmodel over de personele inzet. Bij elk zorgmodel is precies bekend welk specialisme de meeste uren en middelen nodig heeft. Op basis van de capaciteit die nodig is, roostert de manager van het zorgmodel de specialisten per dagdeel in. 

Rust
De planbare en niet-planbare zorg zijn volledig uit elkaar gehaald. De dokters hebben veel meer rust doordat de taken er beter zijn verdeeld. MDL-arts Wink de Boer: ‘Ik heb geen dienstsein meer als ik op de poli werk dus ik ben helemaal dedicated aan de patiënt.’

Lees meer in Zorgvisie magazine nr. 5, verschijningsdatum heden 28 april. 

2 reacties

  • Vollebergh

    De kop is misleidend en de inhoud klopt niet. U vergeet te melden dat bij ons alle managers ook DOKTERS zijn in eigen huis. Dus geen managers in the lead maar daadwerkelijk dokters in the lead!
    Beetje jammer...

  • @DutchBW

    Ik vind de kop van het artikel enigszins verwarrend. Mijn eerste indruk: is hier een machtstrijd gaande? Ik legde het terzijde. Maar via een andere route kreeg ik juist positieve berichten. En dat klopt dus ook.

Of registreer u om te kunnen reageren.