Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

ZKN lanceert benchmarkplatform ‘Zorgladder’

Zelfstandige klinieken en ziekenhuizen kunnen meedoen aan een benchmarksysteem op basis van patiëntervaringen.
zorgladder.zkn.gif

Het systeem heet ‘Zorgladder’ en is onlangs gepresenteerd tijdens het ZKN-congres.

Benchmarkplatform

Zorgladder is uitgetest bij de oogheelkunde. Sinds kort is het PROM’s benchmarkplatform ook beschikbaar voor de specialismen dermatologie, orthopedie en hand- en polschirurgie. Andere specialismen volgen vanaf 2018.

PROM’s

Aan de hand van gedetailleerde vragenlijsten, de zogenoemde Patient Reported Outcome Measures, zien zorgaanbieders wat de uitkomsten zijn van hun geleverde zorg. De betreffende wetenschappelijke vereniging stelt die vragenlijsten per aandoening vast. Het meten geeft de specialist inzicht in de uitkomst van zijn of haar eigen behandelingen. Met de Zorgladder kunnen specialisten hun resultaten onafhankelijk en landelijk vergelijken met die van collega’s.

Vergelijken

Orthopeed Klaas van der Heijden, bestuurslid ZKN en early adapter van uitkomstmetingen: ‘Het is een platform voor het bundelen en analyseren van resultaatmetingen. Deelnemende zorgaanbieders kunnen met Zorgladder hun resultaten vergelijken met het landelijk gemiddelde. Als zij dat willen, kunnen deelnemende specialisten de benchmarkinformatie ook met hun patiënten delen. Is het voor patiënt X beter om te gaan opereren of is fysiotherapie wellicht verstandiger? Op deze manier kunnen arts en patiënt samen de beste behandeling kiezen.’

Eind 2018 loopt het subsidietraject van VWS af. Daarna gaat het platform zelfstandig haar diensten uitvoeren. Alle zorgaanbieders in klinieken en ziekenhuizen kunnen zich aan te sluiten bij Zorgladder.

Gerelateerde tags

Of registreer u om te kunnen reageren.