Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Curator laat Leven & Zorg Utrecht vallen

Curator Paul Schaink van de failliete thuiszorgorganisatie Leven & Zorg gaat uit van een doorstart van de locatie Amsterdam. Utrecht is niet meer te redden.
reddingsboei.adobestock.jpg
Foto: Adobestock

Schaink: ‘De lijn in Utrecht is: ‘Wij laten die organisatie vallen’.

Amsterdam

Alle tijd en energie gaat nu in Amsterdam zitten. Daar staat Cordaan klaar om patiënten over te nemen. Maar er zijn meer gegadigden die zich bij Schaink hebben gemeld. ‘Ik moet van de rechter met alle verschillende partijen praten in verband met de te vragen prijs.’ Met een belangrijke overnamepartij is al gepraat. Het proces gaat naar zijn inschatting enkele weken duren. Er zijn bijvoorbeeld passen geblokkeerd en zo zijn er meer obstakels die opgelost moeten worden. In Utrecht zijn vorige week vijf medewerkers opgestapt en er zijn er nog twee over. Schaink ziet er geen heil meer in: ‘Ik laat het daar lopen.’

Vordering 2 ton

De directe aanleiding voor het faillissement van Leven & Zorg is de vordering van een grote crediteur voor een bedrag van 200.000 euro.  Daardoor kon Leven & Zorg zijn rekeningen niet meer voldoen. De curator vermoedt dat het al langere tijd slecht ging met de organisatie. Als gevolg van het faillissement is het beslag opgeheven. De vaste medewerkers krijgen hun loon doorbetaald via de loongarantieregeling van het UWV. Zzp-ers zijn veel slechter af, want zzp-ers zijn niet beschermd bij faillissementen, zegt Schaink: ‘Hun openstaande vorderingen komen op de grote hoop. Er is bijvoorbeeld een zzp-er die een vordering heeft uitstaan van 10.000 euro. Het ziet er somber uit, zij vallen waarschijnlijk buiten de boot.’

Utrecht

De curator is verbaasd over de ophef in Utrecht, ‘het lijkt daar wel een burenruzie’. Leven & Zorg had in Utrecht maar 37 patiënten en in Amsterdam 120. De afdeling Utrecht draait voorlopig nog door, onder verantwoordelijkheid van de curator, totdat alle patiënten zijn overgedragen. Schaink zegt zich niet te gaan mengen in de ophef over de overname van patiënten: ‘Ik weet daar het fijne niet van en ik wens mij daar ook verre van te houden.’ Schaink zegt hij er nu verantwoordelijk voor is dat de patiënten op een geordende manier zijn ondergebracht. Hij heeft naar eigen zeggen vele keren per dag contact met bestuurder Mohamed Bouri en met de twee wijkverpleegkundigen die in Utrecht de patiënten proberen over te plaatsen naar andere zorgaanbieders. 

Of registreer u om te kunnen reageren.