Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties18

Onderhandelingen cao VVT lopen spaak

Mark van Dorresteijn
De onderhandelingen over de cao voor verpleeg-, verzorgingshuizen en thuiszorg (VVT) zijn na vier dagen overleg vastgelopen. De vakbonden Abvakabo FNV, CNV Publieke Zaak, Nu ’91 en FBZ laten weten het eindbod van de werkgeversorganisaties ActiZ en BTN niet te accepteren.
Onderhandelingen cao VVT lopen spaak

Werknemers krijgen in de nieuwe cao geen salarisverhoging, de leeftijdsuren worden afgeschaft en alle medewerkers moeten in principe weer nachtdienst draaien. Vakbonden menen dat de slechte financiële situatie op deze manier volledig wordt afgewenteld op de werknemer. “Dit is een gemiste kans om de zorg aantrekkelijk te maken voor jonge werknemers en om personeel voor de sector te behouden”, aldus Wim van der Hoorn van Abvakabo FNV.

Nullijn en meerkeuze

“We betreuren dat de onderhandelingen zijn afgeblazen”, reageert Jaap Knoppert, woordvoerder van ActiZ. “Door de huidige financiële situatie in de zorg kunnen we geen salarisverhoging bieden. De werkgevers stellen duidelijk een nullijn wat betreft de salariëring. We hebben voorstellen gedaan om personeel te behouden en perspectief te bieden, zoals betere stagevergoedingen en behoud van rechten voor Wmo-personeel dat wordt overgenomen. Wat betreft de leeftijdsuren gaan de werknemers er niet op achteruit”, stelt de woordvoerder. “Ons voorstel is de regeling te vervangen door een meerkeuzeregeling. Werknemers kunnen straks kiezen voor extra scholing, vrije uren of geld. De keuze voor verlof blijft er dus ook en de extra scholingsmogelijkheid komt boven op de bestaande scholingsregeling.”

Afschaffen leeftijdsuren

“Heel wonderlijk die gestelde nullijn”, meent Aaldert Mellema, bestuurder van CNV Publieke Zaak. “Wij vragen niet eens echt salarisverhoging, maar koopkrachtcorrectie zodat het personeel er financieel niet op achteruit gaat. Maar dat vinden onze leden nog niet eens het belangrijkste. Het afschaffen van de leeftijdsuren, juist daar krijgen we heel veel reacties op.”

Ook Ellie van Soelen van Nu ’91 herkent de kritiek op het afschaffen van de leeftijdsuren. “Er moet een veel betere regeling komen dan er nu wordt voorgesteld. Jongeren zullen niet veel last hebben van deze regeling en de 55+’ers krijgen waarschijnlijk een garantieregeling voor behoud van leeftijdsuren. Echter, de gemiddelde leeftijd in de zorg is 42 jaar en deze groep gaat er wel op achteruit. Zij krijgen dadelijk geen extra uren als ze ouder worden, maar moeten het stellen met dezelfde uren die bijvoorbeeld jongeren krijgen. Dat willen wij voorkomen. Er moet in ieder geval een beter HRM-beleid komen.”

Nachtdienst

De werkgevers willen verder dat alle medewerkers weer alle diensten gaan draaien. “Nu is het bijvoorbeeld zo dat mensen boven de 55 jaar per definitie geen nachtdiensten hoeven te draaien”, zegt Knoppert. “Dat is in strijd met de Wet gelijke behandeling. Wij willen toe naar levensfasebeleid waarbij een individuele medewerker kan kiezen voor wat bij zijn of haar levensfase past. Zijn er echt redenen waarom iemand geen nachtdienst kan draaien dan komen werkgever en werknemer daar in overleg wel uit. Maar het gaat er wel om dat het werk in alle redelijkheid over iedereen verdeeld wordt.” De vakbonden zijn het daar niet mee eens. “Nachtdiensten zijn juist extra zwaar”, legt Van Soelen uit. “Werknemers boven de 55 jaar hebben zeer veel moeite met het wisselen tussen dag- en nachtritme. Uit onderzoek blijkt ook dat voor deze groep de nachtdiensten slecht zijn voor de gezondheid.”

Voortzetting overleg

De werkgevers laten weten dat zij nog steeds met de vakbonden verder willen overleggen, maar niet van voor af aan. De vakbonden hebben inmiddels met hun achterban gesproken en gaan vanmiddag met elkaar om tafel. Wanneer het overleg tussen werkgevers en de vakbonden wordt voortgezet is nog niet bekend. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees ook:

Schoonmaak moet CAO-VVT toepassen in Wmo

Vakbonden verdeeld over nieuwe CAO VVT

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

18 REACTIES

  1. staken voor betere zorg, wordt niet de bewoner de dupe van.
    we moeten eens op houden met denken. Je moet eerst goed voor je zelf zorgen dan zorg je ook goed voor de bewoners.
    Goede cao te hebben is ook goed voor jezelf zorgen.Waar uiteindelijk de bewoner ook beter af bij is. Als jij blij en tevreden bent, straal je dat uit. De zorg mag zichzelf wel eens wat meer op waarde schatten! florisgachtegaal is uit de tijd. Willen we ons zelf serieus nemen en ons vak als een proffessie zien. Er bestaat veel waardering voor ons vak. Maar stoffelijk mag het niet beloond worden.Ons salaris minder belasten, wij dienen al een maatschappelijke functie, dragen dagelijks ons steentje bij. Dus netto wordt nu bruto salaris, lijkt mij een goed uitgangs punt voor onderhandeling. Staken is een recht!!!
    succes met jullie mooi vak!

  2. Lees alle reacties
  3. Ik vraag me af wanneer er weer nieuwe onderhandelingen komen? Elke keer lopen de onderhandelingen weer vast, en zo wordt het steeds uitgesteld voor onze werkgevers om ons meer loon te gaan betalen. Wanneer gaat de knoop doorgehakt worden, of dit nu in ons voordeel is of niet, ik wil graag duidelijkheid! Stel dat er loonsverhoging komt, wordt dit dan met terugwerkende kracht uitbetaald? Ben benieuwd of iemand mij dit kan vertellen… snap er weinig van :-s…

  4. Als partner van een verzorgende het volgende;
    Ik heb heel veel respect voor jullie, laat dat duidelijk zijn. Het is alleen zo jammer dat jullie als zorgmedewerker zo slecht voor jullie zelf zorgen. Kom eens voor jezelf op. Wordt zakelijker zeker naar je werkgever. Als je de werkgevers mag geloven zijn er in de zorg banen genoeg, maak daar gebruik van. Verenig jezelf op je werkplek, maak het bespreekbaar in het werkoverleg. Niet opstappen maar maak je werkgever duidelijk dat je bv niet boven je ontractuele uren wilt werken. Vraagt de werkgever toch of je extra wilt werken maak dan duidelijk dat daar meer tegenover moet staan dan de CAO aangeeft. Het probleem van de personele bezetting is het probleem van het management en dat moet hun probleem blijven. Houdt het naar je werkgever zakelijk en laat je niet leiden door opmerking als “stel dat jezelf niet wordt verzorgt als je dat nodig hebt”. Daar heb je als zorgmedewerker niets aan, het is zijn probleem als het bijna (niet) mogelijk is om de zorg te verlenen. Leer de managers dat ook zij een verantwoording hebben in het zorgproces.

  5. Alles van wat hier boven staat klopt. Toch ook een belangrijke noot. Wij als zorg mensen lopen steeds meer tegen grenzen aan. Het werk is niet aantrekkelijk voor de jongeren, de gelden vanuit overheid/zorgkantoren worden minder, de zorgvraag wordt groter door zwaardere zorg maar ook verhoogde vraag ( eis) van zorgvrager en/of familie. Niet meer te rijmen. Laten wij het niet hebben over het harde werken en het niet aan personeel kunnen komen hebben. Is het misschien een optie ook al klinkt het slecht om van de 36 urige werkweek weer naar 40 uur te gaan. Is ongeveer een 11 % salaris verhoging. Als beroepsgroep aantrekkelijker salaris, minder werkdruk door oplossen van personeelsprobleem. DENK ER ALLEMAAL EENS OVER NA

  6. Hebben de bestuurders wel eens op een gesloten pg afdeling gewerkt. Moeten ze eens doen en dan met het salaris wat wij hebben Zit bijna 40 jaar in de zorg en het blijft leuk werk en inderdaad wij zijn verantwoordelijk. Gaat er iets fout zijn de zorgende aaansprakelijk.staken helpt niet want wij hebben te veel verantwoordelijkhiedsgevoel tegenover de klant.

  7. Beste mensen
    Staken lost in feitte niets op, althans in de zorg niet. Je kunt wel actie’s bedenken zoals masaal ziek melden. Werknemers moeten zorgen dat ze meer druk leggen bij bestuurders/managers dan andersom. We moeten ze in laten zien dat zij afhankelijk zijn van ons, niet andersom. Wij zorgen voor kwaliteit, niet andersom. Alles maar dan alles bedenken managers, maar wij voeren het uit, niet andersom. Kortom, meer waardering voor ons beroep. Meer geld is niet belangrijk, er zijn zat mensen die minder verdienen. Wat mij betreft mogen de werkomstandigheden beter. Geen helpenden in de zorg meer, alleen verzorgenden/verpleegkundigen en volle diensten. Contract van 32 u.pw wil zeggen 4 dagen pw 8 uur en niet anders!
    De zorg kan anders, geen de verantwoordelijkheden terug aan de uitvoerende factor, dit zijn de mensen die de kwaliteit bepalen.
    Steve

  8. Zijn wij soms debet aan de crisis? dit is toch niet te rijmen met de verhogingen en bonussen elders. Ja, de zorg kost nu eenmaal veel geld, hadden vorige kabinetten al lang rekening mee kunnen houden maar dat scoort niet zo goed bij de kiezers. Vooral zo doorgaan dan is er straks niemand meer bereid om dit werk te verichten. Geef mensen gewoon een fatsoenlijk salaris en dito
    arbeidsvoorwaarden /omstandigheden. Misschien is het nog beter om al die regelneven/nichten adviesbureau’s, beleidsbedenkers, regelgevers en anderen die zich denken te moeten bemoeien met de zorg eens gewoon te gaan vervangen voor meer deskundige handen aan het bed, houden we nog geld over ook volgens mij.

  9. Jammer dat het stuk lopen van de onderhandelingen niet in het nieuws is geweest.
    Ik sta er weer verbaast van dat er weer beknibbeld wordt. Ik vind salaris verhoging niet zo belangrijk. Wel goed arbeid omstandigheden. Ik ben zelf bijna 55 jaar. Wil je het aantrekkelijk houden om in de zorg te gaan werken? doe dan iets wat het aantrekkelijker maakt om in de zorg te werken.
    Veel mensen die in de zorg starten gaan later een heel andere beroep doen. Omdat het redelijk zwaar is zowel geestelijk als lichamelijk.Het is een pracht beroep en wat voldoening geeft is, de dankbaarheid van de mensen.
    Maak jullie sterk voor deze groep!! Succes met de onderhandelingen.

  10. Ben het helemaal eens met het standpunt van zuster Clivia. Naar mijn mening moeten wij eens af van de nog altijd heersende denkwijze liefdewerk,oud papier in de zorg!Het lijkt wel of er toch vanuit gegaan wordt dat mensen die in deze sector werken te veel fatsoen hebben om harde eisen te gaan stellen met alle gevolgen van dien.Het zou fijn zijn dat fatsoen en zorg voor de medemens eens beter beloont gaat worden. Misschien dat deze sector dan ook aantrekkelijker wordt voor jongeren, want aan hen is de toekomst!

  11. De looneisen moeten blijven, veel verantwoordelijkheid, te weinig verdienen gaat niet samen. Gezien dat overal het systeem van de bonus nog werkt, gaat het de BV Nederland nog goed. Vechten voor een gerechtvaardigde beloning dat is wat ik van de bonden verwacht.

  12. Geen loonsverhoging door slechte financiële posities? Maar hoe zit het dan met de beloningen van de bestuursleden in dez sector??
    Ik begreep toch dat daar wel een advies is afgegeven door Actiz om die te verhogen met 2.1 %. Schandalig Actiz!!!

  13. de keuze om in de gezondheidszorg te gaan werken is voor velen gemaakt op jonge leeftijd .
    deze grote groep mensen is inmiddels de 40 gepasseerd.
    door de jaren heen hebben zij de prijs van bezuinigen moeten betalen door op de werkvloer aan alle kanten de zeilen bij te moeten zetten .
    uitgeknepen maar nog steeds vol voor hun vak staan, petje af voor deze byzondere mensen.
    altijd is er op het gevoel van de verzorgende ingespeeld,de klant mag er vooral niet de dupe van worden.
    en altijd hebben wij deze “oneliner”geslikt….. want de klant daar gaat het ons toch om.
    ik vind het zeer kort door de bocht en respectloos om te zeggen ga solliciteren bij unilever als je meer wil verdienen
    lekker makkelijk maar stel je voor dat wij verzorgende dat eens echt gingen doen;de hele gezondheidszorg de rug toekeren .
    ben benieuwd hoe hard dat er dan gepiept gaat worden door de heren en dames die alsmaar aan het bezuinigen blijven over de ruggen van het personeel.
    een goede zaak om te eisen en te behouden waar we recht op hebben.

  14. ik vindt dat de zorg beter betaald moet worden naar een netto loon van 3300 euro en meer in verhouding met de rest van het land vindt ik dat de zorg slecht betaald wordt miniumloon 1300 a 1600 euro is bedroevend te noemen ook de zorg heeft recht op een hogerloon nacht diensten draaien kost veel geld in noordholland bij woonzorg groep samen is de prijs 800.000 euro voor 3 mensen die nachtdiensten moeten draaien dat betekend faillisement voor de hele zorg als dit door het hele land ingevoerd zou worden de zorg instellingen moeten ontkoppeld worden van de overheid zelf geld verdienen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.