Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Emile Lohman Zorgmanager van het Jaar

De prijs voor de beste zorgmanager van het jaar, de Zorgvisie Excellence Trofee, is dit jaar gewonnen door Emile Lohman (rechts op de foto), voorzitter van de raad van bestuur van Universitair Medisch Centrum St Radboud in Nijmegen.
Emile Lohman Zorgmanager van het Jaar

Hij volgt bestuurder Claudia Zuiderwijk van Tergooiziekenhuizen in Hilversum en Blaricum op, die de prijs vorig jaar in ontvangst heeft genomen. Andere kandidaten waren Jos de Blok van Stichting Buurtzorg Nederland en Anita Wydoodt van Orbis Medisch en Zorgconcern. Sinds 1997 reikt Zorgvisie de prijs ieder jaar uit.

Imposant veranderproces

“De prijs gaat naar de zorgmanager die er op een energieke manier in is geslaagd om grote groepen mensen in een organisatie te overtuigen en in beweging te krijgen. In UMC St Radboud heeft hij een imposant veranderproces in gang gezet. Hij is een manager die een lange staat van dienst heeft opgebouwd in de gezondheidszorg door klanten voorop te stellen,” aldus juryvoorzitter Ruud Lapré (in het midden op de foto), emeritus hoogleraar economie van de gezondheidszorg.

Lange staat van dienst

Emile Lohman is sinds oktober 2006 voorzitter van de raad van bestuur van UMC St Radboud. Daarvoor vervulde hij dezelfde functie bij het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam en was hij directeur bij Koninklijke Bijenkorf Beheer en bij het facilitair bedrijf van de NOS. Toen hij aantrad was het ziekenhuis in Nijmegen aan het bijkomen van een crisis nadat de Inspectie voor de Gezondheidszorg het hartcentrum had gesloten. (Zorgvisie - Eric Bassant)

Lees ook:

UMC St Radboud noemt mammapoli een succes
Nieuw instituut waarborgt kwaliteit Radboud
Bekijk het dossier Zorgmanager van het jaar

Foto

 • Vlnr.hoofdredacteur Eric Bassant, juryvoorzitter Ruud Lapré en winnaar Emile Lohman, foto: Marisa Beretta

  Vlnr.hoofdredacteur Eric Bassant, juryvoorzitter Ruud Lapré en winnaar Emile Lohman, foto: Marisa Beretta

Administrator

9 reacties

 • no-profile-image

  de Hilversummer

  Volgende keer krijgt Lapré de prijs uit handen Lohman heb ik begrepen voor zijn bewezen diensten. :))

  Zorgvisie krijgt weer een prijs van het Tergooiziekenhuis volgend jaar.

  Daarna krijgt tergooiziekenhuis weer een prijs van Zorgvisie ("beste en meest soepele reorganisatie")

  Een prijs als marketingsinstrument.

 • no-profile-image

  Aangezien de redactie censureert dan maar een eigen aanpassing! Schande dat men zinnen aanpast. Blijkbaar verdraagt men geen kritiek op zo'n prijs.

  Als je verschillende specialisten in het Tergooiziekenhuis spreekt kun je niet anders concluderen dat men genuanceerder kijkt naar het beleid van Zuiderwijk en velen het niet eens zijn met haar.

  De prijs dient ook door andere partijen gedragen te worden, zoals gewone (en door directies uitgezochte clienteraden) en onafhankelijke specialisten.

  Prima zo'n prijs, maar de redactie zou gewoon eens kritischer er naar moeten kijken..

  Indien men de prijswinnaars googled kom je erachter dat ze veel in elkaars netwerk zitten (ZIP). Hopelijk gaat men ook naar buiten kijken.

 • no-profile-image

  Bob

  Als je verschillende specialisten spreekt kun je niet anders concluderen dat men genuanceerder kijkt naar het beleid van Zuiderwijk.

  De prijs dient ook door andere partijen gedragen te worden, zoals gewone (en door directies uitgezochte clienteraden) en onafhankelijke specialisten.

  Prima zo'n prijs, maar de redactie zou gewoon eens kritischer er naar moeten kijken.

 • no-profile-image

  hannes gerrits

  Na vanochtend het nieuws gehoort te hebben kan ik niks anders concluderen dat deze prijs niks voorstelt .
  Deze prijs is na mijn inziens alleen maar voor de persoon die het meest bezuinigt of de meeste winst maakt.
  Terug koment op het nieuw van vanochtend daarin werdt vertelt dat het Radboud ziekenhuis waar Lohman directeur van is de meeste sterfgevallen heeft op de kinder hartafdeling in vergelijking met andere ziekenhuizen .
  Het lijkt mij niet iets waar hij net zo trots op is als op zijn prijs

 • no-profile-image

  Gewone burger

  In 2008 werd mw. Zuiderwijk zorgmanager van het jaar en in dat zelfde jaar scoorde het Hilversums ziekenhuis lager dan ooit en begon het uitkleden van het ziekenhuis. In 2009 is het volwaardig ziekenhuis in Hilversum bijna weg. Dat zegt mij genoeg over deze verkiezing.

 • no-profile-image

  Bert Overeen

  Hierbij ondersteunen wij de nominering van de heer Lohman. Hij heeft zich hard gemaakt voor de patienten naar nu blijkt.

  Zuiderwijk heeft dat niet gedaan behalve wat connecties pleasen. De informatie-avond over het nieuwe ziekenhuis werden burgers en politici schandalig voorgelicht en men had geen ruimte tot enige voorkennis. Naar ik meen was daar ook een journalist van Zorgvisie bij. Niets over gelezen helaas van deze wanvertoning terwijl hij ook die mening had.

 • no-profile-image

  hannes gerrits

  De heer Lohman heeft deze prijs gekregen omdat hij de belangen van patienten vooropstelden, mevr.zuiderwijk doet het tegenover gestelde maar slaagt er ook in grote groepen mensen in beweging te krijgen

 • no-profile-image

  De Hilversummer

  correctie: Nu maar eens kijken of de journalisten deze feedback erop laten staan en of men tegen een kritiekpuntje kan vanuit de patienten en klanten zelf!

 • no-profile-image

  De Hilversummer

  Ach wat is deze prijs waard. Die verkieizng van Zuiderwijk heeft dat bewezen. In februari jl heeft de Zorgvisie zelf mogen aanschouwen hoe het een lachertje was hoe zij mensen wist te te overtreffen tijdens een fake-voorlichting waarbij Hilversummers zgn. nog enige vraagjes mochten stellen over het verdwijnen van hun ziekenhuis. Lees de onafhankelijke pers en wat journalisten erover schrijven.
  Dus even nadenken of deze prijs wel echt zo serieus is.
  Nu maar eens kijken of de journalisten deze feedback erop laten staan en of men tegen een steuntje kan vanuit de patienten en klanten zelf!

Of registreer u om te kunnen reageren.