Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Pauline Meurs erelid NVZD

De brancheorganisatie van zorgdirecteuren NVZD heeft Pauline Meurs op woensdag 30 november benoemd tot erelid. Ze ontvangt deze onderscheiding voor haar grote bijdrage aan de professionalisering van het bestuur in de gezondheidszorg.
Pauline Meurs erelid NVZD

Pauline Meurs, hoogleraar bestuur van de gezondheidszorg aan de Erasmus Universiteit, stond aan de wieg van speciale leergangen voor zorgbestuurders. Zestien jaar geleden heeft ze, met NVZD-voorzitter Ruud Lapré, de Masterclass voor zorgbestuurders opgezet. Deze leergang biedt zorgdirecteuren de mogelijkheid om, weg van de hectiek van alledag, zich te bezinnen op strategische vraagstukken die spelen in de bestuurskamers van zorginstellingen. Al vrij snel kwam daar de Topclass voor toekomstige zorgbestuurders bij. Het door Meurs opgerichte Erasmus centrum voor management development in de zorg (ErasmusCMDz), waarvan ze directeur is, biedt beide leergangen aan.

Meurs: 12 jaar NVZD-leerstoel

De algemene ledenvergadering heeft vandaag ingestemd met de voordracht van het NVZD-bestuur om Meurs te benoemen tot erelid. Meurs heeft van 1996 tot 2008 de NVZD-leerstoel op het gebied van management in de zorg bekleed. Met die leerstoel heeft ze bijgedragen aan de doelstelling van de NVZD om het bestuur in de gezondheidszorg te professionaliseren. Kim Putters is haar in 2009 opgevolgd.

Meurs en goed bestuur

Meurs, die jarenlang een column had in Zorgvisie, laat weten zeer vereerd te zijn. Ze vindt het bijzonder, omdat ze noch bestuurder, noch NVZD-lid is. Meurs, die ook wel bekend staat als het bestuurlijk geweten van de sector, benadrukt het belang van waarden voor goed bestuur. “Bestuurders doen er goed aan stil te staan bij welke waarden ze toevoegen aan de patiëntenzorg. Uiteindelijk ben je er als bestuurder niet voor jezelf, maar voor de patiënten.”

Code-Meurs

Haar naam is ook verbonden aan de Zorgbrede Governance Code, kortweg de code-Meurs genoemd, die brancheorganisaties in de zorg gebruiken als leidraad voor goed bestuur. Meurs, tevens voorzitter van ZonMW en PvdA-senator, was van 1998 tot 2008 lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Pauline Meurs voorzitter ZonMW
Van amateur naar semi-prof
Meer toezicht is niet altijd beter
High trust, high penalty

2 reacties

  • no-profile-image

    William D. ( Bill ) Hermsen. Dordrecht.NL

    Op de eerste plaats wil ik mw. Pauline Meurs heel veel succes wensen met haar Erelid van de NVZD. Enige tijd geleden hadden wij in Dordrecht een Debat in het CBK ( Centrum voor Beeldende Kunst ) met Dr. Paul Snabel , en ik vroeg na afloop wie kan ik uitnodigen voor een Debat over de Zorg in een Brabants Ziekenhuis. De eerste ,die Paul noemde was Dr Pauline Meurs van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Het blijkt toch weer , dat Kwaliteit boven alles gaat.Het is een verdiende Erelid ! Het ga je goed en misschien nog eens tot ziens.

  • no-profile-image

    Kees Hendriksen

    Veel dominees betekenen nog niet brave gelovigen. Wat dat betreft maar eens eens kijken naar de Zonnehuizen groep.

Of registreer u om te kunnen reageren.