Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

1 miljoen voor personeelsadviseur De Tjongerschans

Het ziekenhuis De Tjongerschans in Friesland heeft 1,1 tot 1,3 miljoen euro moeten uittrekken voor een afvloeiingsregeling van een personeelsadviseur. Een woordvoerder van het ziekenhuis zei dat zaterdag na berichtgeving door het vakblad Medisch Contact.
1 miljoen voor personeelsadviseur De Tjongerschans

De adviseur eiste in 2002 een inkomensgarantie en kreeg die ook. Na een uitspraak van de kantonrechter moet het ziekenhuis hem nog tot eind 2017 elke maand ruim 6400 euro betalen. Ook moet het ziekenhuis hem een kwart miljoen euro betalen om schade aan zijn pensioen te compenseren. In 2009 ontsloeg het ziekenhuis hem. Toen betaalde De Tjongerschans de man al een afkoopsom van 180.000 euro. (ANP – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Raadsvoorzitter Tjongerschans treedt af
'Bestuurscrisis kost Tjongerschans tonnen'
Tjongerschans start met EPD chronisch hartfalen
Freek Korver nieuwe bestuursvoorzitter De Tjongerschans

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

17 reacties

 • no-profile-image

  Peter de Wit

  Vakbonden span een procedure aan wegens wanfunctioneren van (sommigen in) de RvT en RvB en stel ze aansprakelijk. Overigens moet het bestuur ook een slechte jurist hebben gebruikt als ik het relaas van Kees lees.

 • no-profile-image

  werknemer

  Het houdt alleen maar op als er door de overheid of zorgverzekeraars wordt ingegrepen. Het blijft maar doorgaan door deze paria's. Raad van Bestuur van het Maasstad, Reinier de Graaf en niet in het laatst Lange Land ziekenhuis (meer dan 5 ton) graaien uit de bijna failliete kas na disfunctioneren. Raden van Toezicht zijn de hoofdschuldigen door geen toezicht te houden en dit soort perfide afspraken te maken. Bestuurders en interims zijn gewoon ordinaire zakkenvullers ten koste van de inmiddels financieel uitgeklede ziekenhuizen. Patiënten worden de dupe want bezuinigingen treffen altijd het personeel op de werkvloer. Pek en veren voor deze ‘heren’!

 • no-profile-image

  anoniempje

  Die RvB is al teruggetreden (weggestuurd) met ook een smak geld. Ze zijn allemaal corrupt, waar vind je nog een zorgbestuurder die gewoon 20 jaar directeur is van één en dezelfde stichting en zijn fatsoen houdt? Iemand die hier een naam kan noemen kan rijk worden.

 • no-profile-image

  Jan van Hees

  Degenen die verantwoordelijk zijn voor het goedkeuren van deze afspraak, zouden er goed aan doen vrijwillig terug te treden.

 • no-profile-image

  Piet Verschuren

  Schandalig natuurlijk en buitengewoon stom van de verantwoordelijken. De laatsten hadden zich moeten afvragen bij het sluiten van de overenkomst, wat het risico was voor de organisatie en dienovereenkomstig te handelen. Dat hoort bij het functieporfiel van een eindverantwoordelijke en zit in diens salaris. De medewerker in kwestie is een absolute graaier die de morele verontwaardiging van heel Nederland over zich afroept maar daar ongetwijfeld lak aan heeft omdat hij in zijn recht staat.
  Tegelijk laat het incident met de geldwagen gisteren op de snelweg zien, dat het gros van de mensen graaiers zijn als ze de kans krijgen en ermee weg denken te komen.

 • no-profile-image

  SC uit utrecht

  Schandalig! Ik vind dat RvB en RvT die hiervoor verantwoordelijk zijn, moeten opdraaien voor al deze kosten. Zij waken slecht over onze belasting en premiegelden dus moeten ze er verantwoordelijk voor worden gehouden.

 • no-profile-image

  Van Hoof

  Heer Coolen, volgens mij is het niet de jeugd die graait maar m.n. de ouderen die het goed voor zichzelf hebben geregeld zoals de heer Clemens Güppertz die met zijn miljoen wel binnen is en tegenwoordig gedichtjes publiceert onder het pseudoniem Gijsbert Pertüz. (met dank aan Geen Stijl!)

  Een citaat van hem in Medisch Contact: "Ik kan bijvoorbeeld heel boos worden over de bonuscultuur die maar gewoon doorgaat, ondanks alles wat er is gebeurd. Als je ziet hoeveel mensen te lijden hebben onder de crisis. Ik ben geen actieman, dus als er iets is waarover ik me opwind, ga ik erover dichten."

 • no-profile-image

  Albert Brink

  De Zorgsector is al net zo corrupt als de bankensector. Vriendjes die elkaar de bal toespelen, adviseurs die worden ingehuurd tegen veel te hoge bedragen, vriendjes die een contract krijgen met dit soort absurde regelingen. Hoeveel van dit soort minkukels lopen er niet rond in de zorg om zich ten koste van de echte werkers te verrijken?

 • no-profile-image

  Jan Coolen

  We hebben toch een reeks van zorginstituten en organen, zoals IGZ, NZa en nog een hoop; die moeten toezien op die wanstaltige contracten.
  Maar ja, die doen al geen moer aan de zorg, nee hun vriendjes uit de wind houden dat is het enige wat ze doen en de oudjes die dit land groot en welvarend gemaakt hebben laten ze verrekken; weer een oververwende truc van de jeugd die van niks weet en alleen aan zichzelf denkt

 • no-profile-image

  Erwin

  Wauw, kan ik een kopie arbeidsovereenkomst ontvangen? Ik leg deze vandaag neer bij mijn RvB.

  Als dit waar is kan dit natuurlijk niet. RvB en RvT wakker worden en deze dure les goed onthouden en nooit meer laten gebeuren.

 • no-profile-image

  Jaap

  Er is dus voldoende te bezuinigen in de zorg.
  Niet alleen bij banken absorbitante premies en afzwaairegelingen. Ook in de zorg, helaas.
  Hoezo Balkenende norm?

 • no-profile-image

  Monik

  Het zijn toch altijd mannen... nog nooit gehoord dat een vrouw zo iets doet. Hanen die zichzelf onvervangbaar vinden....

 • no-profile-image

  kees

  @Rob: dat van die RvB en RvT ben ik met je eens, maar een personeelsman die 6.400 euro per maand verdiend, waar hebben we het over. Een personeelsadviseur hoort in fwg-schaal 50 en hooguit 55 bij moeilijke klussen, daar verdien je echt geen 6.400 bruto mee. Deze geweldige slapjanus heeft eerst zijn salaris geweldig opgekrikt tot buiten alle proporties en meldt zich vervolgens om niets ziek. Ik ken Jaap Westbroek goed, die in de LC werd genoemd als de man met wie deze personeelsman een conflict heeft, nou, als je een conflict krijgt met Jaap moet het aan die ander liggen. Als ik met Jaap Westbroek een conflict krijg (wat ik me niet voor kan stellen) ligt het aan mezelf. Bovendien: Die personeelsman weigerde ook in De Tjongerschans te blijven werken na dit zogenaamde conflict. Dan had hij 2 dingen kunnen doen: zich een vent tonen en weer aan de slag gaan of ontslag nemen en overal vanaf zien. Dat er rechters zijn die zulke paljakken nog belonen ook voor disfunctioneren is onbegrijpelijk.

 • no-profile-image

  francis

  en dan durven ze voor te stellen dat het personeel in de zorg maar 3% moet inleveren in verband met de bezuinigingen va het kabinet. hetis te gek voor woorden als je dan leest wat sommigen voor premies/bonussen ontvangen.

 • no-profile-image

  Rob

  Ik vind dit niet zo vreemd. Die man hoefde deze vervelende en moeilijke opdracht niet te accepteren. Waarschijnlijk wilde hij ook niet, maar besloot hij na vele financiële garanties toch om de klus aan te pakken. Het feit dat het bestuur met medeweten van de RvT besloot om deze garanties te betrekken zegt iets over de kracht van dit bestuur en de kwaliteit van de RvT. Dat wil echter niet zeggen dat het bestuur slechter functioneert dat besturen van andere ziekenhuizen. Dit soort conflicten zijn gewoon heel lastig vanwege de sterke juridische positie van de artsen.

 • no-profile-image

  kees

  Schandalig. Deze man moet zelf zo verstandig zijn en zeggen: Dit slaat nergens op, ik ga gewoon werken voor de kost. In de zorg functioneert meer dan 50% van de P&O'ers slecht en dit lijkt me er één van het ergste soort te zijn.

 • no-profile-image

  Henk

  Raar land.

Of registreer u om te kunnen reageren.