Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

CNV Zorg en Welzijn zweert cao af

Vakbond CNV Zorg en Welzijn gooit het roer 180 graden om. Het oude model van collectieve arbeidsovereenkomsten, levenslange lidmaatschappen en vasthouden aan gevestigde belangen wordt verlaten. Hiermee stemde negentig procent van de leden afgelopen donderdag in.
kruizinga.jpeg

De nieuwe koers betekent dat CNV Zorg en Welzijn afstand neemt van de traditionele cao’s. ‘Wij gaan veel meer naar individuele arbeidsvoorwaarden', zegt voorzitter Suzanne Kruizinga. 'Individuele pakketten waar je bij wijze van spreken modules ‘uit’ en ‘aan’ kan zetten, naar gelang je eigen persoonlijke situatie verandert. Er zal weliswaar een collectief raamwerk afgesproken worden, maar dat zijn geen vuistdikke cao’s meer voor iedere individuele zorgfunctie. Het is sowieso niet meer van deze tijd om iedere vorm van zorgverlening af te passen in van die nauwe functieomschrijvingen. Zo werken we in een aantal gemeenten al met de ‘medewerker sociaal domein’. Dat omvat al het werk in het sociale domein zodat je het niet meer over ‘thuishulp van niveau hh1 of niveau hh2 hoeft te hebben.’

Noodzaak
Kruizinga spreekt van een noodzakelijke stap. ‘Als we dit nu niet doen, bestaan we over vijf jaar niet meer.' Ze trad vorig jaar aan als voorzitter en was voorheen medisch hoofd en arts op de spoedeisende hulp (SEH) in het ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. ‘Sinds mijn aantreden zijn we in gesprek geweest met leden en bezig om plannen te maken voor de toekomst. We zijn tot de conclusie gekomen dat we ver achter de feiten aanlopen in deze snel veranderende wereld. Je kunt niet blijven trekken aan het behoud van vaste banen als de markt om je heen compleet flexibiliseert. Je kan niet alleen maar afspraken maken met werkgeverskoepels als het straks juist burgerinitiatieven zijn die de zorg inkopen. En je kan niet verwachten dat je nieuwe leden krijgt als je jonge medewerkers geen medezeggenschap biedt. We komen juist ook voor die jonge zorgmedewerkers zonder vast contract op. En dat doe je op een andere manier.’

Code voor goed werkgeverschap
Kruizinga wil met keurmerken voor goed werkgeverschap sluiten. ‘Daar zijn we nu al met Kiwa mee bezig. We willen geen situaties meer zoals die van TSN, waarbij te laag wordt aanbesteed en vervolgens de mensen op straat staan. We willen positief met werkgevers in gesprek om een antwoord te hebben op de almaar groeiende vraag naar zorgmedewerkers van alle niveaus.’

Leden
CNV Zorg en Welzijn zal op den duur geen traditionele ledenorganisatie meer zijn. ‘Ook dat model is hopeloos verouderd. Contributie zal niet meer het enige verdienmodel zijn. We worden een dienstverlener voor zorgmedewerkers en een netwerkorganisatie. We adviseren bijvoorbeeld op ROC’s bij welk zorgberoep de beste banenkansen liggen. Of we adviseren hoe je het zorgwerk kunt combineren met je mantelzorg. We gaan dit ook niet allemaal zelf doen. We zullen ook gebruik maken van organisaties binnen ons netwerk. Stel dat je een slaapstoornis hebt gekregen van je  nachtdiensten. Dan verwijzen we je door naar een slaapcursus.’ De grote koerswijziging wordt per direct ingezet en vanaf januari 2017 moet de nieuwe organisatie staan, om de verandering vorm te geven.

Dossier CAO's in de zorg
Lees nieuws en achtergronden over cao's in de zorg. Dat zijn de Cao VVT, Cao Ziekenhuizen, Cao Ggz en Cao Gehandicaptenzorg. Deze Cao's in de zorg zijn de grootste van Nederland. Tijdens Cao-onderhandelingen discussiëren werkgevers en werknemers over o.a. de flexibilisering van de arbeidsmark, onregelmatig werk en ziekteverzuim.  

Gerelateerde tags

Eén reactie

  • J.S. Koops - Korbee

    Ik word heel blij van de radicale koerswijziging van het CNV en de doortastende manier waarop wordt toegewerkt naar de nieuwe situatie. Met instemming van 90% van de leden. Complimenten voor Suzanne Kruizinga en haar team. Veel succes met de nieuwe manier van belangenbehartiging!

Of registreer u om te kunnen reageren.