Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aangeven verslaafde artsen wordt mogelijk

Mark van Dorresteijn
Het wordt in 2013 mogelijk om verslaafde artsen aan te melden bij het steunpunt ABS-artsen van de KNMG. Dat zegt verslavingsarts en psychotherapeut Cor de Jong, hoogleraar verslavingszorg aan de Radboud Universiteit in het NRC Handelsblad.
Aangeven verslaafde artsen wordt mogelijk
Foto: Stockxchng

De Jong, medeoprichter van het steunpunt, wil dat het gebruikelijker wordt om artsen met een mogelijke verslaving aan te melden.

ABS-artsen

Verslaafde artsen kunnen zichzelf sinds 2011 aanmelden bij het steunpunt van de KNMG. Inmiddels hebben 25 artsen zich aangemeld. De artsenorganisatie ontwikkelt nu een procedure waarbij een arts die wordt aangemeld, meteen hulp krijgt aangeboden, terwijl de privacy gewaarborgd blijft.

Amerika en Canada

In Canada en Amerika kunnen artsen tijdelijk hun vergunning kwijtraken totdat de verslaving onder controle is. ‘Die mogelijkheid zou je in Nederland ook moeten hebben’, vindt De Jong in het dagblad. ‘Nu heb je alleen een tuchtzaak of een strafzaak. Dat zijn logge procedures, en ze helpen de dokter niet van zijn verslaving af.’

ABS

ABS staat voor abstinentie (iemand die zich onthoudt, vooral van het gebruik van alcohol), maar ook voor het abs-systeem in de auto. Het voorkomt uitglijders. De verkeersvliegers hebben het al jaren: een anti skid-team (een antislipteam), om verkeersvliegers snel en adequaat te helpen bij drank- of drugsproblemen. Het doel van ABS-artsen is te voorkomen dat artsen blokkeren vanwege drank- of andere problemen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.