Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aanmelden: Talent van het Jaar 2013

Mark van Dorresteijn
Talent van het Jaar is de prijs voor de meest talentvolle jonge manager in de Nederlandse gezondheidszorg. De prijs is ingesteld omdat Zorgvisie, de initiatiefnemer van de prijs, van mening is dat er te weinig aandacht is voor de prestaties van jonge managers in de zorg.
Aanmelden: Talent van het Jaar 2013


De winnaar ontvangt de Zorgvisie Grow/work Talent van het Jaar award en een geldprijs van 50.000 euro van Fonds NutsOhra voor een project dat leidt tot verbetering van de zorg. De geldprijs wordt dit jaar voor het eerst beschikbaar gesteld. Ook vanuit de gedachte dat talentvolle managers overlopen van ambitie en meer plannen hebben dan dat financiering beschikbaar is. Fonds NutsOhra is een onafhankelijk vermogensfonds dat projecten in de gezondheidszorg financiert.
De geldprijs moet worden ingezet voor een project in de eigen organisatie of een andere organisatie. De winnaar moet bij de uitvoering van het project betrokken zijn. En het project moet voldoen aan de gebruikelijke projectcriteria die Fonds NutsOhra stelt.

Overzicht van deze pagina:
Talent van het Jaar award
Criteria
Procedure
Aanmelden
Meer informatie over het evenement ‘Zorgmanager van het jaar’


 

Talent van het Jaar award

De Zorgvisie Grow/work Talent van het Jaar award is een beeldje dat is vervaardigd door de bekende beeldhouwer Ruurd Hallema.

Winnaar 2012
In 2012 ging de titel Talent van het Jaar naar Kim van Leeuwen, werkzaam als teamleider bij de afdeling Orthopedie in het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft. Juryvoorzitter Martin van Rijn prees haar vanwege haar authentieke persoonlijkheid en de intensiteit waarmee zij nadenkt over haar werk. ‘Ze gaat de pijnlijke sfeer niet uit de weg en bij haar manier van leiderschap speelt passie een hele grote rol. Misschien is dit wel de nieuwe manier van leiding geven’, aldus Van Rijn. Van Leeuwen heeft een kwaliteitsspel ontwikkelt om verbetering van de zorg op een praktische manier bespreekbaar te maken.

Winnaar 2011

In 2011 is de prijs gewonnen door apotheker Willem van de Spijker van Mediq-apotheek ’t Heelhuis in Helmond. Hij ontving de prijs voor zijn managementkwaliteiten en voor de manier waarop hij een transmuraal project voor de verstrekking van medicijnen gestalte wist te geven. In 2010, het jaar waarin de titel Talent voor het Jaar voor het eerst is uitgereikt, ging de titel naar Esther Talboom-Kamp, op dat moment directeur van Diagnostisch Centrum ’s-Hertogenbosch van Synergos.

 


 

Criteria

Talent van het Jaar is een prijs voor een jong talent in de zorg. Onder “jong” wordt verstaan maximaal begin 40 jaar.
Deze manager is dikwijls operationeler bezig dan de ervaren bestuurder.
Het is belangrijk dat de deelnemer aan de prijs bij de directie van de eigen organisatie nagaat of er draagvlak is voor uitvoering van een project als de prijs wordt gewonnen.

De manager:
• heeft zich onderscheiden door een gedurfd of vernieuwend initiatief. Het kan gaan om de aanpak van een vraagstuk, het opzetten van een project of het neerzetten van een bepaalde prestatie. Het initiatief of project moet overdraagbaar zijn en leiden tot verbetering van de zorg.
• is ondernemend als het gaat om verbetering van de zorg.
• staat dicht bij het operationele proces.
• staat gevoelsmatig dicht bij de zorg.
• beschikt over actuele kennis van de zorg.
• beschikt over leiderschapskwaliteiten.
• bij de leiderschapskwaliteiten vallen vooral op: inspireren van medewerkers en communicatievaardigheden om bruggen te slaan naar andere afdelingen of stakeholders buiten de organisatie.
• is bereid om om op basis van de opgedane ervaring en kennis betrokken te zijn bij een vervolgproject of een aanpalend project dat voortborduurt op zijn of haar ambities. Daarbij wordt gebruikmaakt van de geldprijs van 50.000 euro die verbonden is aan het winnen van de prijs Talent van het Jaar. Het project mag uitgevoerd worden in de eigen organisatie of een andere organisatie. Het project moet voldoen aan de gebruikelijke projectcriteria van Fonds NutsOhra.
• De winnaar is bereid om op het jaarlijkse congres in april te vertellen wat de resultaten van het project zijn geweest.


 

Procedure

Kandidaten kunnen worden voorgedragen door medewerkers, collega’s of ze melden zichzelf aan. De aanmeldperiode loopt tot 1 januari 2013.
Uit de kandidaten worden drie genomineerden gekozen door de commissie die de voorselectie doet. Sinds dit jaar bestaat deze commissie uit prof. Pauline Meurs, organisatieadviseur Hanke Lange en prof. Jan Moen. De commissie checkt projectideeën bij directeur Ria de Heus van Fonds NutsOhra.
De commissie draagt vervolgens drie genomineerden voor die worden gepresenteerd in Zorgvisie magazine en op de website.
Hierna vindt een vertrouwelijk stakeholdersonderzoek plaats door de redactie van Zorgvisie. Het gaat om korte interviews met personen en organisaties waarmee de genomineerde veel contact heeft en die van belang zijn voor het wel en wee van de afdeling of de organisatie.
Dit onderzoek wordt aan de jury overhandigd. De jury bestaat uit Martin van Rijn, betuursvoorzitter van PGGM, Lidy Hartemink, voormalig Zorgmanager van het Jaar en bestuurslid van Zorgcombinatie Noorderboog, en Wilma van der Scheer, zakelijk directeur van Erasmus CMDz.

De volgende stap is dat de genomineerden een live-presentatie geven van circa vijf minuten over het initiatief of het project waar ze trots op zijn. De live-presentatie is onderdeel van een congres dat plaatsvindt op 11 april 2013 bij Nyenrode in Breukelen.
In de presentatie is belangrijk om aan te geven wat de persoonlijke inbreng is geweest in het succesvol maken van het project. Vervolgens stelt de jury kritische maar betrokken vragen. Zij let op de overdraagbaarheid van het project en kijkt of het project de zorgverlening voor patiënten/cliënten heeft verbeterd. Andere aspecten die meewegen, zijn de persoonlijke drijfveren en de overtuigingskracht van de genomineerde.
Na de presentatie trekt de jury zich terug voor beraad en neemt een beslissing.
De winnaar van de prijs ontvangt de Zorgvisie Grow/work Talent van het Jaar award en een geldprijs van 50.000 euro van Fonds NutsOhra die gebruikt mag worden om een project in de eigen zorgorganisatie of een andere zorgorganisatie uit te voeren. De winnaar hoeft dit project niet zelf uit te voeren, maar moet er wel bij betrokken zijn. Een deel van het geldbedrag mag gebruikt worden om een externe projectleider aan te stellen. Het project moet voldoen aan de gebruikelijke projectcriteria van Fonds NutsOhra.


 

Aanmelden

Vul het vragenformulier in op de website en verstuur dat of stuur een e-mail met functie en contactgegevens van de kandidaat en een korte motivering voor 1 januari naar Eric Bassant, hoofdredacteur van Zorgvisie.

Na aanmelding ontvangt u een bevestiging van deelname en u ontvangt een korte vragenlijst om de kandidatuur te motiveren. Hiermee wordt de procedure in gang gezet.


 

Overzicht van deze pagina

Talent van het Jaar award

Criteria

Procedure

Aanmelden

Dossiers:

Talent van het Jaar 2013

Zorgmanager van het jaar 2013

Zorgmanager en Talent van het Jaar 2012

Zorgmanager en Talent van het Jaar 2011

Zorgmanager en Talent van het Jaar 2010

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.