Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aanmelden: Zorgmanager van het Jaar 2013

Mark van Dorresteijn
De prijs voor de Zorgmanager van het Jaar is al meer dan 15 jaar een begrip in de sector. Met de uitreiking van de prijs worden de managementprestaties van eindverantwoordelijke bestuurders in de gezondheidszorg in het zonnetje gezet. Hiermee laat de sector zien dat een gezonde bedrijfsvoering en zorginhoudelijke prioriteiten samengaan.
Aanmelden: Zorgmanager van het Jaar 2013


De prijs wordt ieder jaar uitgereikt aan een manager die het afgelopen jaar het verschil heeft gemaakt. De Zorgmanager van het Jaar beschikt over stevige leiderschapskwaliteiten. In 2012 is de prijs gewonnen door bestuursvoorzitter Rob Dillmann van Zaans Medisch Centrum. Hij ontving de prijs omdat hij vanuit een meerjarenvisie een groot aantal projecten in gang heeft gezet om de kwaliteit en de veiligheid binnen het ziekenhuis in Zaandam op een hoger niveau te krijgen.

Het jaar daarvoor is de prijs gewonnen door bestuursvoorzitter Greet Prins van de Stichting Philadelphia Zorg die de gehandicaptenorganisatie financieel gezond heeft gemaakt waardoor het elan is teruggekeerd. Andere Zorgmanagers van het Jaar zijn Marjanne Sint, Emile Lohman, Frits Verschoor en Eelco Damen.

Overzicht van deze pagina:
Criteria
Procedure
Aanmelden
Het traject in vogelvlucht
Meer informatie over het evenement ‘Zorgmanager van het jaar’


 

Criteria


Een algemene voorwaarde om mee te kunnen doen, is dat de bestuurder werkzaam is bij een organisatie die het huis op orde heeft, dat wil zeggen een gezonde financiële basis en een goede reputatie.

De Zorgmanager van het Jaar:
• Hij of zij heeft een persoonlijk stempel gedrukt op het bereiken van aansprekende resultaten in de eigen organisatie. Die resultaten zijn bij voorkeur duurzaam en innovatief. En als eindverantwoordelijke bestuurder/manager heeft hij of zij zich herhaaldelijk bewezen.
• De bestuurder werpt zich op als ambassadeur van het bestuurdersvak in de zorg.
• Hij of zij heeft vernieuwende en verbindende ideeën over de inrichting van de zorg en is gezaghebbend.


 

Procedure


Kandidaten kunnen worden voorgedragen door medewerkers, collega’s of stakeholders van de zorgorganisatie. Ook kunnen managers zelf bij de hoofdredactie van Zorgvisie aangeven dat ze mee willen dingen naar de titel Zorgmanager van het Jaar. De aanmeldperiode loopt tot 1 januari 2013.
De NVZD Vereniging van bestuurders in de zorg en de Nederlandse Vereniging van Toezichthouders in de Zorg NVTZ mogen drie managers voordragen die het afgelopen jaar in positieve zin zijn opgevallen. Ook de opleidingsinstituten TiasNimbas, Erasmus CMDz en Avicenna dragen drie personen voor die boven het maaiveld uitkomen.

Genomineerden
Uit de kandidaten worden drie genomineerden gekozen door de commissie die de voorselectie doet. Sinds dit jaar bestaat deze commissie uit prof. Pauline Meurs, organisatieadviseur Hanke Lange en prof. Jan Moen.
De genomineerden worden uitgenodigd voor een gesprek met de jury. Die bestaat uit Martin van Rijn, betuursvoorzitter van PGGM, Lidy Hartemink, voormalig Zorgmanager van het Jaar en bestuurslid van Zorgcombinatie Noorderboog, en Wilma van der Scheer, zakelijk directeur van Erasmus CMDz. Tevens vindt een vertrouwelijk stakeholdersonderzoek plaats door de redactie van Zorgvisie. Daarbij wordt via gesprekken met medewerkers, collega’s, raad van toezicht, zorgverzekeraar en samenwerkende zorgorganisaties geïnventariseerd wat de managementstijl is van de genomineerde.

Bekendmaking

De bekendmaking van de winnaar vindt plaats op het congres Zorgmanager van het Jaar dat volgend jaar plaatsvindt op 11 april in het Koetshuis van Nyenrode in Breukelen. De winnaar ontvangt de ING Excellence Trofee, een beeld van de kunstenaar Ruurd Hallema. En opleidingsinstituut Avicenna stelt een leergang beschikbaar ter waarde van circa €10.000.


 

Aanmelden


Vul het vragenformulier in en verstuur dat of stuur een e-mail met functie en contactgegevens van de kandidaat en een korte motivering voor 1 januari 2013 naar Eric Bassant, hoofdredacteur van Zorgvisie.

 


 

Het traject in vogelvlucht


• De kandidaat ontvangt een verzoek om een kort essay te schrijven van maximaal 1 A-4 om de kandidatuur te motiveren. Tevens dient hij of zij een korte vragenlijst in te vullen.

• De kandidaat retourneert het essay en de korte vragenlijst.

• Een onderzoekscommissie onder leiding van prof. Pauline Meurs en organisatieadviseur Hanke Lange beoordeelt de inzendingen en nodigt kandidaten uit voor een nader gesprek.

• De onderzoekscommissie nomineert drie kandidaten voor de prijs.

• Tevens vindt er een vertrouwelijke check onder de stakeholders van de organisatie plaats door de redactie van Zorgvisie.

• Hierna hebben de genomineerden een gesprek met de jury, onder leiding van Martin van Rijn.

• Genomineerden presenteren zich op de website en in Zorgvisie magazine en tijdens het congres Zorgmanager van het jaar.

• De jury maakt de winnaar bekend tijdens het congres op 11 april 2013 in Breukelen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.