Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aantal bezoeken polikliniek na jaren gedaald

Mark van Dorresteijn
Het aantal bezoeken aan de polikliniek van ziekenhuizen is voor het eerst in jaren weer gedaald. Sinds 2008 steeg het aantal poliklinische bezoeken jaar op jaar, maar in 2012 daalde het met 1,4 procent.
Aantal bezoeken polikliniek na jaren gedaald
Foto: ANP - Lex van Lieshout

Ook het aantal opnames daalde evenals de verblijfsduur in het ziekenhuis. Het aantal dagbehandelingen steeg in 2012 met 2,2 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Dat blijkt uit het dinsdag gepubliceerde brancherapport van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ).

Daling

De NVZ heeft geen verklaring voor deze daling. ‘Misschien komt het door het hogere eigen risico, misschien komt het door zorgmijders. We proberen dat nu te onderzoeken’, aldus een woordvoerder van de NVZ. Mogelijk is daar later dit jaar meer duidelijkheid over.

Efficiënter

Volgens de vereniging zijn ziekenhuizen de afgelopen jaren efficiënter gaan werken. Daardoor werd afgelopen jaar zorg geleverd voor 380 miljoen euro, ofwel 4 procent, minder dan vooraf beraamd. De uitgaven aan algemene ziekenhuizen waren de afgelopen 4 jaar zo’n 2,2 tot 2,3 procent van het bruto binnenlands product. Dat aandeel is stabiel. (ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.