Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aantal cliënten ggz daalt met 12 procent

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Ggz-instellingen behandelen steeds minder cliënten. Toch zijn ze er in 2014 in geslaagd hun financiële resultaat te verbeteren door flink te snijden in de kosten. Dat blijkt uit een analyse van 200 jaarverslagen door Intrakoop en Verstegen accountants.
iStock

Het aantal cliënten in de ggz is met 12,4 procent gedaald. Begin 2014 waren er nog 502.000 cliënten in behandeling. Aan het einde van 2014 was het aantal gedaald naar 440.000 cliënten. Het totaal aantal cliënten, dus inclusief de mensen die in 2014 uitbehandeld waren, bedroeg 800.000. De afname hangt mogelijk samen met het overheidsbeleid om het aantal bedden af te bouwen en minder patiënten in de gespecialiseerde ggz te helpen.

Beter netto-resultaat ggz

Het afnemende aantal cliënten heeft geleid tot een daling van de opbrengsten met 2,1 procent. Desondanks zijn ggz-instellingen over de hele linie erin geslaagd hun financiële resultaat te verbeteren. Samen was het ggz-resultaat 84 miljoen euro. Dat is gelukt door flink het mes te zetten in de uitgaven. Die daalden met 142 miljoen euro ten opzichte van 2013, ofwel 2,5 procent. De investeringen namen af met 38 procent en ook is er bezuinigd op uitgaven voor administratie, communicatie, accountants en externe advisering.

Personeelskosten ggz dalen

De personeelskosten namen af met 0,7 procent tot 4,2 miljard euro. Daarmee vormen ze 72 procent van de totale kosten. Het aantal fte werkzaam in de ggz daalde licht met 0,3 procent. De 200 ggz-instellingen hadden samen 60.000 fte in dienst. Opvallend is dat de lasten voor sociale verzekeringen in toenemende mate bij de werkgevers komen te liggen. De werkgeverslasten van deze premies is met 7,7 procent gestegen.

Financierbaarheid ggz blijft risico

Naast het resultaat is ook de solvabiliteit en liquiditeit ietsje verbeterd in 2014. De solvabiliteit is toegenomen van 19,6 naar 21,1 procent. De liquiditeitsratio is verbeterd van 1,2 naar 1,3. De liquiditeitsrisico’s zijn volgens Intrakoop, inkooporganisatie voor de zorg, en Verstegen accountants niet al te groot meer. Toch maken ze zich zorgen over de financierbaarheid van de ggz, omdat de ggz-instellingen aanhoudend onder financiële druk staan door bezuinigingen, beddenafbouw, overheveling van patiënten naar de basis-ggz en de veranderingen in de jeugdzorg.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.