Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aantal geneeskundestudenten met tweede studie verdubbeld

Bert Bukman
Het aantal geneeskundestudenten dat staat ingeschreven voor een tweede studie is in vijf jaar toegenomen van 4,7 naar 9 procent. Biomedische wetenschappen en zorgmanagement zijn populair.
tweede studie
iStock

Dit blijkt uit onderzoek van Medisch Contact op basis van cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Vooral het aantal masterstudenten met een tweede studie steeg flink: van 1,5 procent naar 4,4 procent. De populairste masterstudies zijn biomedische wetenschappen, clinical research, health sciences en zorgmanagement. Het aantal inschrijvingen voor deze laatste opleiding verdrievoudigde tussen 2015 en 2017.

In de bachelorfase is biomedische wetenschappen eveneens populair, naast onder meer wijsbegeerte en psychologie.

Meerdere opties

Een van de redenen van het volgen van een tweede studie is het openhouden van meerdere opties, aldus studieadviseur Hilly Mast in Medisch Contact. ‘Er komen steeds meer opleidingen die interessant zijn voor geneeskundestudenten. Thematische mastertrajecten die vaak maar een jaar duren en waar geneeskundestudenten na hun bachelor zonder premaster kunnen instromen.’

Daarnaast denkt Mast dat de studenten van de millenniumgeneratie uit zijn op optimalisatie van hun inspanningen. ‘Hoewel studenten overtuigd zijn van de keuze voor geneeskunde, willen ze ook opties openhouden voor de toekomst. Bovendien is de huidige generatie gewend om zich via social media continu te profileren en te onderscheiden. Het opbouwen van een gevarieerd cv past daarbij.’

Collegegeld

Tot slot stimuleert ook de regeling van het collegegeld om een tweede opleiding te volgen. Een student die staat ingeschreven voor twee studies betaalt maar eenmaal het wettelijk collegegeld. Besluit iemand na een paar jaar als arts werken toch nog verdieping te willen, dan moet hij of zij het instellingscollegegeld betalen. Dat bedrag kan oplopen tot 20.000 euro per jaar.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.