Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aantal onbezette bedden in tbs-kliniek groeit

Het aantal plaatsen voor tbs’ers stijgt een stuk harder dan het aantal mensen dat de maatregel opgelegd krijgt. Dat blijkt uit cijfers uit de marktscan forensische zorg van de Nederlandse Zorgautoriteit. In 2011 waren er 166 onbezette bedden in de klinieken.
Aantal onbezette bedden in tbs-kliniek groeit

De afgelopen zes jaar zijn er 359 plaatsen bijgekomen, een groei van ruim 26 procent. Tegelijk nam het aantal bezette bedden slechts met 206 toe. Daardoor ontstond een flinke overcapaciteit, die in 2010 op zijn grootst was, namelijk 179 plaatsen die onbezet bleven. In 2006 waren er slechts 13 plekken over in de klinieken voor terbeschikkingstellingen.

Marktscan

De uitgebrachte marktscan is van belang voor de forensische sector, omdat hiermee een nulmeting beschikbaar is. Volgend jaar wordt naar verwachting, net als voor de curatieve ggz, prestatiebekostiging ingevoerd. De effecten van deze beleidswijziging kan de NZa in een volgende scan gaan meten. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Lees de marktscan forensische zorg van de Nederlandse Zorgautoriteit

Controle op psychiaters bij advies tbs-zaken

Advies: sluit tbs-afdelingen in gevangenissen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.