Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Aantal verloskundigen in ziekenhuizen neemt sterk toe’

Mark van Dorresteijn
Vanwege een tekort aan verloskundigen is de opleidingscapaciteit de afgelopen tien jaar sterk uitgebreid en is het aantal verloskundigen flink toegenomen. Vooral het aantal verloskundigen in ziekenhuizen nam sterk toe. Dit blijkt uit de jaarlijkse peiling van het Nivel onder alle in Nederland werkzame verloskundigen.
‘Aantal verloskundigen in ziekenhuizen neemt sterk toe’

“Het is opvallend dat het beroep van verloskundige, dat aanvankelijk vooral een eerstelijnsdiscipline was, in toenemende mate ook in het ziekenhuis wordt uitgeoefend”, stelt Nivel-onderzoeker Lammert Hingstman. “Gezien de ontwikkelingen binnen de verloskunde is het niet onwaarschijnlijk dat deze trend verder doorzet.”

Stijging verloskundigen in ziekenhuis

Van de verloskundigen in Nederland werkt 23 procent in een ziekenhuis. In de afgelopen tien jaar is het aantal in het ziekenhuis werkzame verloskundigen sterker gegroeid (150 procent) dan het aantal eerstelijnsverloskundigen (45 procent). Toch werkt het grootste deel, namelijk 77 procent, nog in de eerste lijn.

‘Dichtheid’

Op 1 januari 2009 telt Nederland 1.630 vrouwen in de vruchtbare leeftijd per eerstelijnsverloskundige. Tien jaar geleden lag dit aantal fors hoger (2.684). Regionaal zijn er nog steeds aanzienlijke verschillen. In de provincies Flevoland (1.297) en Gelderland (1.437) is de ‘verloskundigendichtheid’ het hoogst en in Zeeland (2.483) en Groningen (2.122) het laagst. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees ook:

NZa voert forse tariefverhoging verloskunde door

Verloskundigen demonstreren tegen hoge werkdruk

Klink: Extra geld beschikbaar tegen babysterfte

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.