Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aantal visueel gehandicapten stijgt

DEN HAAG - Het aantal blinden en slechtzienden zal de komende jaren naar schatting stijgen van 300.000 naar 400.000 in 2020. De stijging hangt voornamelijk samen met de vergrijzing. Tachtig procent van de visueel gehandicapten is ouder dan 65 jaar.

Kamervoorzitter Weisglas gaf daarom op donderdag 14 september de aftrap voor de landelijke campagne ‘Zien met je zintuigen’ van Sensis. Sensis is een organisatie voor onderzoek, onderwijs, advies revalidatie, behandeling, begeleiding, cursussen, informatie en voorlichting. Zorg, onderwijs en diensten van Sensis zijn erop gericht slechtziende en blinde mensen in staat te stellen zo zelfstandig mogelijk deel te nemen aan het maatschappelijk leven. Met de campagne wil Sensis mensen bereiken die, met de juiste hulp, nog veel talenten en vaardigheden kunnen ontwikkelen.

Oorzaak

Naast de 300.000 blinden en slechtzienden, telt Nederland 700.000 mensen die moeite hebben met zien. Ruim een kwart (26 procent) heeft de handicap vanaf de geboorte. Als oorzaak van de stijging van het aantal blinden en slechtzienden naar 400.000 zijn aan te wijzen vergrijzing, en in Zuid-Nederland een relatief hoge toename van 75-plussers, een toename van het risico op cerebrale visuele stoornissen door een toename van het aantal vroeggeboortes en een stijging van het aantal mensen met visuele waarnemingsstoornissen als gevolg van niet aangeboren hersenletsel. (Sensis)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.