Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aanvaldetectie kan epilepsiepatiënten redden

Mark van Dorresteijn
Betrouwbare detectie van epilepsieaanvallen kan onverwachte sterfte van een patiënt tijdens de slaap verminderen. Dat vertelt Johan Arends, neuroloog Kempenhaeghe, tijdens zijn intreerede. Hij werd vorig jaar benoemd tot deeltijdhoogleraar Ambulatory Monitoring of Epilepsy and Related Diseases aan de faculteit Electrical Engineering van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e).
Aanvaldetectie kan epilepsiepatiënten redden

In de rede gaat Arends in op een systeem voor het herkennen van ‘toevallige’ aanvallen bij nachtelijke epilepsie. Het systeem werkt draagloos en alarmeert als een patiënt valt. Betrouwbare detectie van epilepsieaanvallen leidt volgens de deeltijdhoogleraar ook tot een aspect van een heel andere orde, namelijk het vergroot de zelfstandigheid van patiënten en biedt meer veiligheid en rust voor hun omgeving, hetgeen kan leiden tot besparingen in de zorg.

Monitoring van epilepsiepatiënten

Binnen zijn deeltijdfunctie aan de TU/e wil Arends een brug slaan tussen de techniek en de zorg. De techniek moet bijdragen aan een beter leven voor patiënten. Arends doel is de komende jaren concrete vooruitgang te boeken in de ambulante monitoring van epilepsie en daaraan gerelateerde stoornissen. Daar waar epilepsie een ziekte is met ‘toevallige’ aanvallen, zit de wetenschappelijke uitdaging in de stap van toevalsherkenning naar aanvalsdetectie.

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: Kempenhaeghe)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.