Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

ABN AMRO: zwaar weer voor langdurige zorg

Beleid, management en politiek zijn de aandachtsgebieden van Eric Bassant. Voor Zorgvisie becommentarieert hij trends en thema's.
ABN AMRO verwacht dat de meeste instellingen die langdurige zorg leveren het jaar 2015 zullen afsluiten met rode cijfers.
ABN AMRO: zwaar weer voor langdurige zorg
Foto: ABN Amro

Sectorbankier Anja van Balen: ‘Ik heb

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  3 REACTIES

  1. Vervolg op eerdere reactie:
   De bank vraagt veel informatie, maar het zou de instellingen helpen als het duidelijk is wat de bank doet met de verkregen informatie en wat de bank zou willen en kunnen bijdragen om de grote onzekerheid bij de instellingen te kunnen verminderen.
   Verder denk ik dat veel instellingen de nodige (SWOT, strategische e.d.) analyses hebben gemaakt, maar als de maatschappelijke verantwoordelijkheid van de opdrachtgevers (verzekeraars, gemeenten) vooral ingegeven worden door 'marktwerking' dan schieten de instellingen niet echt op met het oplossen van de geschetste problematiek.

  2. Lees alle reacties
  3. Juist met het oog op de onzekerheden en de korte termijn politiek waarmee de transitie gepaard gaat met betrekking tot tarieven, voorwaarden en contracteisen, is het noodzakelijk om te komen tot een initieel en onafhankelijker businessmodel voor de hele organisatie. Dit model dient te worden opgebouwd vanuit de klant (netwerkmogelijkheden, publieke aanspraak op zorg, particuliere financiele mogelijkheden)
   Dan hebben we het over het (onder)scheiden van zorg (steeds meer op ambulante basis), service (publieke, private of een gecombineerde dienstverlening) en vastgoed (publieke, private en/of een gecombineerde uitbating).
   Op basis hiervan dienen fundamentele gesprekken plaats te vinden met de financier, toezichthouder en stakeholders.
   Rondrekenen op basis van oude uitgangspunten en lichtzinnige 'windowdressing' leidt tot ondergang.
   En ja dan moeten ook contracten met achterhaalde uitgangspunten vanuit het verleden op tafel komen. En ja dan zullen deze verliezen moeten worden erkend, ook door de woningbouwverenigingen of andere semi maatschappelijke investeerders. Dit verlies kunnen zorginstellingen ook niet alleen dragen, maar moeten wel zelf regie blijven voeren en tot een ander plan komen. En dan heb ik het niet over koude sanering of sluiting van huizen met behoud van het oude model.
   Komt dit niet tijdig op gang, dan zal er een hele keten ten gronde gaan, met alle gevolgen voor klanten en medewerkers van dien.

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.