Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Abortuskliniek vraagt surseance van betaling aan

Het bestuur van PretermRutgers, een kliniek voor eerstelijnshulp bij abortus, anticonceptie en seksuologie te Den Haag, heeft op 25 november 2010 surseance van betaling aangevraagd. Het nieuwe bestuur, dat in juni 2010 is aangetreden, ziet geen mogelijkheid meer om de financiële continuïteit van de kliniek te garanderen. De zorg voor cliënten wordt gewaarborgd en zal worden overgedragen aan collega-klinieken.
Abortuskliniek vraagt surseance van betaling aan

Directe aanleiding voor het aanvragen van surseance is dat de Rabobank haar pandrecht op de subsidiegelden heeft uitgeoefend en niet meer bereid is om vanuit ontvangen subsidiegelden betalingen te verrichten, aldus het bestuur in een persbericht.

Fraude

Oorzaak van de problemen is het in het verleden gevoerde financiële en administratieve beleid. De kliniek is in 2008 naar een ander pand verhuisd, waarbij een kostbare verbouwing is uitgevoerd. Aan de subsidiegever, het College voor Zorgverzekeringen (CVZ), zijn waarschijnlijk al jarenlang te veel behandelingen gedeclareerd. Nu dit aan het licht is gekomen, moet de kliniek het teveel uitgekeerde aan CVZ terugbetalen. Bovendien zou er op basis van de werkelijk gerealiseerde behandelingen in 2011 een paar honderd duizend euro minder subsidie worden toegekend. Door de te verwachten korting op de subsidie en de terugbetalingen is een gezonde financiering van de stichting niet meer mogelijk.

Justitieel onderzoek

Daarnaast is er sprake van een hoge pensioenclaim van de voormalige directeur. PretermRutgers kwam eerder in het nieuws vanwege de aangifte van fraude tegen de voormalige directeur en haar echtgenoot, die tevens secretaris/penningmeester van het bestuur was. Deze zaak is nog in behandeling bij justitie. Het bestuur, dat in juni geheel is vernieuwd, heeft de afgelopen maanden geprobeerd schoon schip te maken en een gezonde financiële situatie te bewerkstelligen. Onder leiding van een interim-directeur is, mede dankzij de inzet van het personeel, de zorg gecontinueerd. De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft PretermRutgers steeds nauwkeurig gevolgd en heeft de geleverde zorg steeds positief beoordeeld. Ondanks deze maatregelen en frequent contact met de inspectie, het ministerie van VWS en de subsidiegever CVZ is het niet gelukt om de kliniek in financieel stabieler vaarwater te brengen. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

‘Inspectie onderzoekt Haagse abortuskliniek’

Gezocht: Zorgmanager en Talent van het jaar 2011

De inschrijving voor Zorgmanager en Talent van het jaar 2011 zijn weer gestart. Meer over de procedure..

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.