Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Abvakabo in geweer tegen sociaal plan Bartiméus

Volgens bestuurder Fred Seifert van vakbond Abvakabo FNV voert zorgorganisatie Bartiméus voor mensen met een visuele beperking een reorganisatie door zonder een geldig sociaal akkoord. Bartiméus verklaart echter dat er wel degelijk een gedegen sociaal beleidskader ligt.
Abvakabo in geweer tegen sociaal plan Bartiméus

Bartiméus uit Doorn is bezig haar woondivisie te herzien. Van de ongeveer vijfhonderd mensen die in die divisie werkzaam zijn, zullen honderd tot honderdtwintig een andere functie krijgen. Abvakabo FNV is niet te spreken over de inhoud van het sociaal beleidskader dat de raad van bestuur en de ondernemingsraad van de stichting hebben gesloten voor medewerkers van de divisie wonen. Onder meer het toepassen van het zogenoemde afspiegelingsbeginsel en de opgenomen optie tot gedwongen ontslag na één herplaatsing, zijn volgens Abvakabo FNV onacceptabel.

Cao gehandicaptenzorg

Seifert legt uit: “Het is volgens de geldende cao gehandicaptenzorg zo dat vakbonden betrokken moeten worden bij de totstandkoming van een sociaal plan. Het bestuur heeft echter met de OR een beleidskader gemaakt zonder ons hierbij te betrekken. Inhoudelijk hebben wij problemen met het sociaal beleidskader omdat hierin medewerkers niet volgens het ‘first in, last out’-principe worden behandeld. Dus medewerkers die al langer bij deze divisie werkzaam zijn, hebben geen voorrang bij het kiezen van een nieuwe functie ten opzichte van nieuwe medewerkers. Het gaat daarbij om functies die over het algemeen inhoudelijk minder interessant zijn.”

Beleidskader

Woordvoerder Paulien Vreman van Bartiméus bestrijdt dat de vakbond niet op de hoogte zou zijn gesteld bij het opstellen van het sociaal beleidskader. “Onze bestuursvoorzitter heeft wel degelijk contact gehad met de vakbond en er staan ook nog verschillende bijeenkomsten gepland. Overigens is een beleidskader heel wat anders dan een sociaal plan.”

Baangarantie

Vreman begrijpt niet waarom de vakbond een persverklaring over de reorganisatie heeft verstuurd. “Al onze medewerkers hebben baangarantie en salarisgarantie. We hebben in goed overleg met de ondernemingsraad afspraken gemaakt.”

Overleg

Vakbondbestuurder Seifert reageert: “We hebben wel een brief ontvangen van bestuursvoorzitter Tobias Witteveen, maar dat is niet hetzelfde als overleg. Hier is het laatste woord nog niet over gezegd.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Bartiméus krijgt 100 miljoen voor nieuwbouw

Bartiméus mag wettelijk zorg aan gehandicapte stoppen

Maij-Weggen naar Bartiméus

Fusie Bartiméus en Sonneheerdt

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.