Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Academisch ziekenhuisbestuur krijgt bescheiden loon

Redactie Zorgvisie
Bestuurders van universitair medische centra verdienen niet significant meer dan die van algemene ziekenhuizen. Opvallend genoeg zitten bestuurders van topklinische ziekenhuizen wel boven het gemiddelde. Dat blijkt uit onderzoek van de Tilburgse accountancy-econoom Eddy Cardinaels.

Cardinaels heeft onderzocht welke factoren de beloning van ziekenhuisbestuurders beïnvloeden. Hij liet een statistische analyse los op tachtig jaarverslagen uit 2005, het jaar waarin ziekenhuizen voor het eerst beloningen moesten publiceren. “Een van de dingen die opviel is dat bestuurders van topklinische ziekenhuizen significant meer verdienen dan die in algemene ziekenhuizen, terwijl dat niet geldt voor bestuurders van academische ziekenhuizen”, zegt de econoom.

Kostenbesparing

Bestuurders die de ziekenhuiskosten weten te verlagen – terug te zien in een aantal opeenvolgende jaarverslagen – krijgen een hoger salaris, net als collega’s die de omzet verhogen. Het jaarresultaat heeft daarentegen geen effect op hun loon. In de zes rijkste provincies en in de dichtstbevolkte regio’s verdient de ziekenhuistop het meest, blijkt uit het onderzoek van Cardinaels.

Toezicht verbeteren

Minder logisch is dat – bij een op de vijf ziekenhuizen – bestuurders meer verdienen als de raad van toezicht weinig expertise heeft of zelf een hoge vergoeding toucheert. Cardinaels concludeert dat verbetering van het toezicht zinvoller is dan een landelijk maximumsalaris. “Als je de beloning afroomt, krijg je misschien slechtere ceo’s. Waar het om gaat, is dat de beloning in overeenstemming moet zijn met de complexiteit van het werk. En daar moet de raad van toezicht voor zorgen.” (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

Klink: zorgbestuurders makkelijker aansprakelijk stellen

Ziekenhuisbestuur verdient massaal meer dan premier

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.