Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Accountants willen stresstest voor zorginstellingen

De accountants van KPMG zien wel wat in een stresstest voor zorginstellingen. In analogie met de stresstest voor banken die in 2008 is opgelegd.
Accountants willen stresstest voor zorginstellingen

Wat gebeurt er met een zorginstelling als de geplande productiegroei niet wordt gerealiseerd, het budget met twintig procent wordt gekort of bepaalde afdelingen worden gesloten? Kunnen deze punten leiden tot faillissement of niet? Om hier achter te komen stelt Jan de Boer, partner bij KPMG en verantwoordelijk voor zorgadvies, een stresstest voor zorginstellingen voor. “Je zult in deze tijd maar bestuurder of lid van een raad van toezicht van een zorginstelling zijn”, zegt hij. “Het huidige politieke en economische klimaat is zeer onzeker. Eén ding is zeker, als bestuurder of lid van een raad van toezicht moeten deze mensen zware beslissingen nemen in een omgeving waarin de spelregels steeds veranderen – zelfs als de wedstrijd al lang is begonnen.”

Bezuinigingen

De Boer wil geen centraal door de overheid opgelegde stresstest, maar een pro-actieve stresstest die door de zorginstelling zelf wordt geïnitieerd. Met deze stresstest moeten de gevolgen van de bezuinigingen door middel van meerjarenscenario’s in kaart worden gebracht. Zo’n test kan antwoorden bieden op de vraag welke maatregelen bestuurders kunnen treffen om een faillissement te voorkomen of de productie te laten groeien.

Niet nodig

Bestuurder Jan Verschuren van koepelorganisatie Branchebelang Thuiszorg (BTN) zegt desgevraagd zijn leden geen stresstest aan te raden. “We hebben al genoeg stress zonder test. Als je goed met medewerkers en cliënten omgaat, ben je als zorgorganisatie gewoon zelf in control. Het zal van KPMG vast goed bedoeld zijn, maar ik denk dat mijn leden nu wel betere bestemmingen hebben voor hun geld.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees meer:

Omvang AWBZ-bezuiniging blijft onbekend

Financieel risicomanagement in de gezondheidszorg

KPMG waarschuwt voor invoering WMO

Oosterscheldeziekenhuizen fiancieel het zwakst

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.