Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Accountantskosten in zorgsector dalen licht

Na jaren van gematigde prijsstijgingen heeft de zorgsector voor het eerst in vijf jaar minder geld uitgegeven aan accountants. De zorginstellingen waren hier vorig jaar 98 miljoen euro aan kwijt, een procent minder dan het jaar ervoor.
Verschil In Uitgaven
Foto: Mellimage/stock.adobe.com

Dat blijkt uit een analyse van inkoopcoöperatie Intrakoop en Marlyse-Research op basis van 754 jaarverslagen over vorig jaar uit alle deelsectoren van de zorg: ziekenhuizen, vvt, gehandicaptenzorg en ggz.

Sinds een stelselwijziging in 2015 stegen de kosten met 12 miljoen euro per jaar. Gemiddeld is dat per zorginstelling 129.000 euro: 1,49 euro per 1000 euro omzet. Ggz-instellingen zijn daarbij het duurst uit, vooral door hogere kosten voor (extra) controlewerkzaamheden. Ziekenhuizen betalen per 1000 euro omzet het minst.

Gehandicaptensector

De accountantskosten zijn in drie van de vier zorgsectoren gedaald. Alleen in de gehandicaptensector was sprake van een stijging (plus 6,5 procent), ‘mogelijk als gevolg van extra advies rondom audits en de toepassing van de zorgvrijstelling vennootschapsbelasting’, aldus Intrakoop. Dat de overige sectoren minder geld aan accountantskosten kwijt waren, komt vooral doordat de uitgaven voor het controleren van jaarrekeningen zijn gedaald met een half procent – met 66,6 miljoen de belangrijkste kostenpost.

Meer kosten voor ggz

De ggz betaalt met 2,56 euro per 1000 euro omzet veel meer kosten dan de rest van de zorgsector, hoewel het verschil iets minder groot is dan in 2018. Intrakoop wijst als oorzaak aan dat deze sector met meer verschillende contractpartijen heeft te maken, waardoor de verantwoording meer tijd kost.

Normaliseren

Ruud Plu, bestuurder van Intrakoop, is niet ontevreden over de lagere accountantskosten, maar is voor dit jaar somberder. ‘De laatste jaren waren de prijsstijgingen beperkt en nu is er zelfs sprake van een daling. Het is goed om te zien dat de situatie zich lijkt te normaliseren. De vraag is of deze daling blijvend is. Zeker met het oog op de gevolgen van de coronacrisis, vrees ik dat we weer een stijging zullen zien van met name advieskosten en extra controles over 2020.’

Vier kantoren leidend

De vier grote accountantskantoren zijn nog steeds leidend. PWC is de grootste met bijna 23 miljoen euro ‘zorgomzet’, gevolgd door EY, KPMG en Deloitte. Het marktaandeel van de ‘Big Four’ daalde wel: van 73 naar 71 procent. Verstegen Accountants en Adviseurs heeft met 156 klanten de meeste klanten, maar daarbij gaat het vaak om minder grote instellingen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.