Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Achmea-topmannen krijgen 1,8 miljoen mee

Verzekeraar Achmea heeft de vertrokken bestuurders Jeroen van Breda Vriesman en Danny van der Eijk elk zo'n 900.000 euro vertrekpremie meegegeven. Dat bevestigt een woordvoerder van de verzekeraar tegen RTL Z.
monies400.jpg
Foto: Fotolia

De ontslagpremie aan Van Breda Vriesman, die sinds 2008 in de raad van bestuur zat, is het meest opmerkelijk. In september 2014 legde de bestuurder zijn functie neer, toen bekend werd dat het Openbaar Ministerie onderzoek deed naar gesjoemel bij een bedrijfsonderdeel waarvoor hij verantwoordelijk was geweest.

Fraude
Zomer vorig jaar werd bekend dat Van Breda Vriesman definitief was opgestapt. In december kondigde het OM aan hem te beschouwen als facilitator van de fraude. Omdat hij een schikking had geweigerd, wil het OM hem vervolgen, zo schrijft RTL Z.

Vertrekpremie
Uit de jaarstukken van Achmea blijkt dat de van betrokkenheid bij fraude verdachte bestuurder niet met lege handen bij de verzekeraar vertrok. Achmea betaalde hem tot november 2015 door. Inclusief de doorbetaling in de laatste vier maanden van 2014 kostte dat de verzekeraar ruim 1,1 miljoen euro. Daarbovenop ontving Van Breda Vriesman dus ook nog een vertrekpremie. Volgens de stukken betaalde Achmea de twee vertrokken bestuurders samen 1,8 miljoen euro. Navraag leert dat zij daarvan elk ongeveer de helft ontvingen. ‘Met beide heren is  circa één jaarsalaris als beëindigingsvergoeding afgesproken van circa 900.000 euro’, zegt woordvoerder Marco Simmers op RTL Z.

Onderzoek
Achmea benadrukt dat de aan Van Breda Vriesman toegekende ontslagvergoeding ‘voorwaardelijk’ is. ‘Deze is afhankelijk van het verloop en de uitkomst van de rechtszaak’, aldus de woordvoerder. ‘Omdat deze zaak nog loopt, doen we hier verder geen mededelingen over.’
Van der Eijk, de tweede vertrokken bestuurder, nam in januari 2015 drie maanden sabbatical, en liet in mei weten daarvan niet terug te keren. Achmea betaalde hem tot juni 2015 een half miljoen euro aan regulier salaris. Daar komt dus nog een vertrekpremie van ongeveer 900.000 euro bij.

Dossier Topinkomens
Verdienen zorgbestuurders te veel of juist te weinig? Over die vraag lopen de meningen sterk uiteen. Abvakabo FNV maakt zelfs een jaarlijkse schandpaal met veelverdienende bestuurders. Ook gemeenten zetten bestuurders steeds vaker onder druk. Zorgvisie volgt de discussie op de voet en verzamelt de artikelen in dit dossier.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.