Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Achmea verder met bronzen keurmerk

Achmea blijft het bronzen keurmerk gebruiken bij de zorginkoop. De zorgverzekeraar vindt het een goed middel om via geld of zorgvolume te sturen op kwaliteit.

Vorige week bleek uit onderzoek van de Plexus Medical Group dat instellingen met een kwaliteitskeurmerk geen betere zorg leveren dan instellingen zonder keurmerk.

Normen voor verantwoorde zorg

Plexus onderzocht het effect van de normen van verantwoorde zorg op de geleverde kwaliteit van zorg in een pilot met 120 zorgorganisaties. De grote verzekeraars die betrokken waren bij de pilot lieten weten af te zien van het voornemen om kwaliteitskeurmerken te gebruiken bij de zorginkoop, zei projectleider Stef Groenewoud van Plexus.

Bronzen keurmerk

Maar dat geldt niet voor Achmea. “Vanwege de contracteerplicht in de AWBZ is het moeilijk te sturen op kwaliteit. Met het bronzen keurmerk hebben we een systeem dat werkt en we zullen daar ook mee doorgaan in onze contractafspraken”, zegt Achmea-woordvoerster Christine Rompa.

Achmea introduceerde het bronzen keurmerk na de ophef over pyjamadagen in 2003. De zorgverzekeraar heeft het ontwikkeld met de Stichting Perspekt, de Stichting Cliënt en Kwaliteit en de Landelijke Organisatie Cliëntenraden. Het keurmerk zegt dat de basiskwaliteit van zorg in orde is. (ZorgVisie – Bart Kiers)

Lees ook:

– Kwaliteitskeurmerk zegt niets

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.