Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Achmea verwacht geen wachtlijsten in 2012

Mark van Dorresteijn
Achmea gaat ervan uit dat in 2012 geen wachtlijsten zullen ontstaan. “We zullen van maand tot maand kijken wat er gebeurt en gaan bijsturen”, aldus directievoorzitter Roelof Konterman van Achmea Zorg & Gezondheid in een toelichting op het beleid van de zorgverzekeraar. Daarnaast verwacht hij dat de specialisten de groei van het volume zullen afremmen door “zinnig” en “zuinig” om te gaan met de zorgvraag.
Achmea verwacht geen wachtlijsten in 2012

Enige weken terug schreven de gezamenlijke zorgverzekeraars dat er geen geld is om in 2012 meer patiënten te behandelen. Zij verwachten 0 procent groei of krimp van het aantal patiënten. Eerder was in een convenant afgesproken de groei te beperken tot 2,5 procent. Volgens Konterman is het niet mogelijk om via tariefonderhandelingen extra geld vrij te spelen om alsnog volumegroei mogelijk te maken. “Dat lijkt me lastig. ”

Uitkomstindicatoren

De zorgverzekeraar wil dat over vier à vijf jaar veel meer uitkomstindicatoren beschikbaar zijn. Het streven is dat na deze periode 40 procent à 50 procent van de zorg transparant is. Dat betekent dat de medische effecten duidelijk moeten zijn. “We gaan ook mee-investeren in het ontwikkelen van systemen door medisch specialisten. Het is belangrijk dat de beroepsgroep zelf de normen aangeeft”, aldus Konterman. Achmea zal na 1 januari geen ziekenhuizen meer contracteren die niet voldoen aan de normen van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde.

Praktijkvariatie

Tevens zet Achmea stevig in op het confronteren van huisartsen met praktijkvariatie. Eind dit jaar zullen 600 huisartsen in de werkgebieden van de verzekeraar een overzicht ontvangen van hun verwijs- en voorschrijfgedrag. “Als je deze gegevens aan hen geeft, ontstaat een gesprek. Ze zijn ontzettend nieuwsgierig naar hun prestaties”, aldus Konterman.

Sluiting SEH’s

In zes regio’s voert de grootste verzekeraar van het land gesprekken met ziekenhuizen over het eventueel sluiten van SEH’s. De zorgverzekeraars is met de andere verzekeraars in gesprek over de vorming van een herstructureringsfonds. De minister wil hier geen geld voor op tafel leggen. Nu doen de verzekeraars het zelf. (Zorgvisie – Eric Bassant)

Zorgmanager en Talent van het Jaar 2012

De inschrijving voor de verkiezing van Zorgmanager en Zorgvisie Grow/Work Talent van het Jaar 2012 is gestart. Meer informatie en aanmelden

5 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Beste Roelof Konterman,
    Mag ik je volgend jaar bellen als mensen met ernstige aandoeningen in mijn praktijk onacceptabel lang moeten wachten op een urgente en noodzakelijke medische behandeling? Oorzaak hiervan ligt niet bij de medisch specialist, die zijn er genoeg, en ook in loondienst willen ze werken. Ondersteuning (verpleging, IC, anesthesie, OK medewerkers) schiet tekort, capaciteit wordt weg bezuinigd onder het mom van weer een efficientie slag maken. De rek is er op veel fronten uit qua efficientie. De vergrijzing vraagt om meer zorg, beloof de patient geen zorg zonder wachtlijst als je dat niet waar kunt maken. Graag je telefoonnummer!
    Groet

  3. Daarnaast verwacht hij dat de specialisten de groei van het volume zullen afremmen door “zinnig” en “zuinig”. Tja, in de categorie zinnig en zuinig valt nog veel te halen, maar waarom zouden specialisten hier aan mee werken? Dit gaat toch recht tegen hun eigenbelang in?

  4. Het is een utopie te verwachten dat er geen wachtlijsten zullen ontstaan als er geen groei mag zijn bij toegenomen vraag door vergrijzing en verbeterde behandelmethoden. De kaassschaaf van “zinnig” en “zuinig” is al lang bot door alle maatregelen van de afgelopen jaren.

  5. Dit is de weg vooruit. Ik ben heel blij te lezen dat Achmea werkelijk investeert in kwaliteit. Daarmee lijkt men echt afstand te nemen van het oude zorginkoopbeleid: hulde. Natuurlijk is het meten van kwaliteit slechts een eerste stap. Vroeger kregen huisartsen ook spiegelinformatie, en toch beleven de verschillen onverklaarbaar groot.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.