Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

Achmea zet bemiddelaars onder druk

Klanten van zorgbemiddelingsbureau de ZorgZaak hebben een factuur van het zorgkantoor van Achmea ontvangen omdat ze te veel bemiddelingskosten hebben betaald. De klanten hadden via bemiddeling van de ZorgZaak zelfstandige zorgverleners ingehuurd met hun persoonsgebonden budget (pgb).
Achmea zet bemiddelaars onder druk

Sinds vorig jaar hanteert Achmea de regel dat pgb-houders met een pgb van 25.000 euro maximaal 250 euro per jaar aan bemiddelingskosten mogen betalen. Mensen met een pgb van 50.000 euro mogen maximaal 500 euro per jaar aan bemiddeling kwijt zijn. Achmea stelt deze grens naar aanleiding van berichten over frauduleuze handelingen met het pgb door sommige bemiddelingsbureaus.

Bemiddelingskosten

De ZorgZaak rekent ruim 5 euro per uur aan bemiddelingskosten. Ongeveer dertig klanten zijn boven de grens van 250 euro uitgekomen. Het te veel betaalde bedrag, tussen de 500 en 1000 euro per persoon, moeten ze nu aan het zorgkantoor terugbetalen. De ZorgZaak is naar aanleiding van de actie van Achmea gestopt met de bemiddeling voor pgb-houders. Bovendien zet de ZorgZaak geen zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) meer in. Het bureau heeft alle zzp’ers een functie in loondienst aangeboden. Directeur Ruud Slot: “Wij kunnen onze klanten nu nog maar drie opties voorleggen. Of pgb-houders stappen over op zorg in natura. Of men houdt het pgb en krijgt via ons iemand over de vloer die in vaste loondienst is, dus geen zzp’er. Of de pgb-houder maakt direct afspraken met een zzp’er zonder tussenkomst van ons.” Dat de ZorgZaak is gestopt met de inzet van zzp’ers heeft nog een reden. De belastingdienst in de regio ziet de bemiddeling van zzp’ers namelijk als een relatie tussen werkgever en werknemer. Dit heeft tot gevolg dat de ZorgZaak de werkgeverslasten moet betalen voor zzp’ers.

Budgethouders

Het maximum op bemiddelingskosten geldt pas vanaf dit jaar voor heel Nederland. Achmea heeft echter vorig jaar budgethouders in een nieuwsbrief laten weten dit maximum al te hanteren. De ZorgZaak werkt sinds 1993 met dezelfde tarieven en werd verrast door het maximum. “We werken al jaren op de meest transparant mogelijke manier. Omdat wij koplopers zijn met het leveren van flexibele zorg, trekken we nu aan het kortste eind.” Achmea reageert: “Wij hebben geen contracten met bemiddelingsbureaus. Het gaat hier om een afspraak tussen het zorgkantoor en de pgb-houder. Desalniettemin zitten we aan tafel met de ZorgZaak.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

‘Aanpassingen pgb onontkoombaar’

Femke Spiering verlaat ZorgZaak

‘ZorgZaak stapt naar rechter na steun aan Meavita’

Klantenstop bij de ZorgZaak

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

9 REACTIES

 1. Onvoorstelbaar dat de buro’s worden aangepakt VIA de budgethouder. Pak die buro’s rechtstreeks aan, en zadel de zieken niet met nog meer sadistische regels op.
  Die buro’s laten zich hun goudmijn (want dat is het) niet zomaar afpakken. Ik ben al een constructie tegengekomen, waar je haren van overeind gaan staan, om die maxima van 250,- en 500,- te omzeilen.
  Wanneer is dat gegraai van al die instanties in het pgb eens afgelopen? Ze houden elkaar alleen maar aan het werk.
  ZZP-ers zitten klem door relatiebedingen bij de bemiddelingsburo’
  s. Hoe verzin je het. De omgekeerde wereld. Weg met bemiddelingsburo’s, alle zzp-ers vrij, klant bepaalt kwaliteit en mag niet geterroriseerd worden door al die regels (arbowet, pgb, zorgkantoor, svb, belasting etc. etc.) Hoe krijg je een mens wanhopig? Neem een pgb…

 2. Lees alle reacties
 3. Ja ik heb ook voor privazorg eemland bv gewerkt en wat niet mag dat is met zzp ers werken voor zorg in natura van de belastingdienst nu lees ik dat de zorgzaak dit niet meer doet en eigenlijk hoor ik dat veel bureaus naar loondienst overstappen die eerder met zzp ers werkten ik nu ook maar hoe komt privazorg daar nog steeds mee weg? De belastingdienst houdt er zeker lieverdjes op na want bij privazorg grijpen ze niet in! Terwijl het fraude is schijnt het. In ieder geval ik snap er niets meer van en Achmea denk ik ook niet want ze doen gewoon zaken met hun.

 4. Dat verhaal over privazorg klopt inderdaad mijn vriendin is ook gestopt omdat je als zzp er helemaal niet mag werken in de thuiszorg voor in natura ( noem je dat zo?) niet volgens de belastingdienst en bij Pgb wel. Dus Achmea doet wel degelijk zaken met bemiddelingsbureaus want ze werkte in de omgeving van Zwolle en dat is Achmea waarom schrijft Achmea dat ze dit toch niet doen? Ik zit gelukkig lekker in loondienst daar wordt je tenminste goed geschoold.

 5. Typisch Achmea. Als grote speler op de zorgmarkt durven ze dit te doen. Zij bepalen en anderen mogen alleen maar volgen. Dat doet Achmea richting haar klanten en haar zorgaanbieders. De arrogantie ten top. Kies toch voor een verzekeraar die jou als klant ziet en serieus neemt.

 6. Ik heb als ZZP er gewerkt bij PRIVAZORG EEMLAND BV. Toen kwam de Belastingdienst en gaf aan dat dit niet mocht. Ik ben toen gestopt. Nu blijkt dat alle ZZP ers eigenlijk in loondienst zijn bij privazorg. Ik snap niet helemaal hoe het zit maar bij pgb schijnt het wel te mogen en bij zorg in natura niet. en dat laatste doet privazorg eemland alleen maar. Maar nu lees ik dat de ACHMEA geen zaken doet met bemiddelingsbureaus maar PRIVAZORG is 100% bemiddeling want ik kan daar niet in loondienst. HOE KAN DAT NU?

 7. Jammer dat de zzp-er nu hier de dupe van is. Beter is te kijken hoe je op een goede manier een zzp-er in kan zetten, en bemiddelingsbureaus hier tussen uit kan laten.
  Kwaliteit van een zzp-er is te meten, dus dat tegen argument, is niet te gebruiken.Maar je kunt wel extra kosten vermijden, PGB gebruiken om zorg in te kopen bij een thuiszorg is ook zonde van het geld. Daar ben je ook al de helft kwijt aan overhead kosten. Overal mogen mensen werken als zzp-er,alleen in de zorg wordt deze groep met man en macht tegengewerkt. Doordat het zo moeilijk is omaan werk te komen als zzp-er door allerlei regels wordt men vaak gedwongen om via bemiddelingsbureaus te werken. Naar mijn idee horen PGB en ZZP juist bij elkaar.

 8. het is goed dat Achmea PGB’ers attent maakt op de hoogte van de bemiddelingskosten. maar de vorm is onjuist, voorzover ik kan nagaan. de maatschappij zou duidelijk moeten maken welke bemiddelingskosten acceptabel zijn bij de geïndiceerde zorgbehoefte. dat bepaalt het uit te keren budget. als de zorgvrager vervolgens meer bemiddelingskosten maakt, zal hij die uit eigen middelen moeten financieren.

 9. Dus Achmea wil de bemiddelaars aanpakken door de pgb-budgethouders aan te pakken? Hoe krom kan je het maken. De pgb-budgethouders worden gestraft voor het feit dat zijn een bemiddelaar hebben aangetrokken. Als Achmea echt lef heeft, dan pakken ze de bemiddelaars (indien nodig) zelf aan.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.