Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties15

Achterban akkoord met cao VVT

Mark van Dorresteijn
De leden van Abvakabo FNV hebben in grote meerderheid (95 procent) ingestemd met de nieuwe cao Verpleeg-, Verzorgingshuizen, Thuiszorg en Kraamzorg (cao VVT). Nu’91-leden waren eveneens positief. Ook de andere betrokken bonden en de zorgwerkgevers ActiZ en BTN hebben inmiddels ingestemd met de nieuwe cao. Hiermee is de cao VVT definitief.
Achterban akkoord met cao VVT

De medewerkers krijgen in 2010 een loonsverhoging van 1,1 procent, waarvan 0,6 eenmalig. In 2011 volgt een loonsverhoging van anderhalf procent en een verhoging van de eindejaarsuitkering met een half procent.

Wet gelijke behandeling

Vanwege de Wet gelijke behandeling zijn ouderenregelingen in cao’s onder druk komen te staan. In de nieuwe cao is afgesproken dat de huidige 55-plussers hun oude rechten behouden. Voor werknemers tussen de 50 en 55 zijn afspraken gemaakt over een overgangsregeling. Voor veel werknemers was dit een bijzonder belangrijk punt. Jongeren ontvangen extra uren om te sparen. Vanaf 2017 is er een gelijke regeling voor alle werknemers, iedereen krijgt dan 35 uur extra per jaar. Werknemers kunnen gedurende hun loopbaan deze uren gaan sparen. Ze kunnen de uren sparen in tijd of in een levensloopregeling storten en gedurende hun loopbaan benutten om extra dagen op te nemen.

Scholing

Ook is afgesproken dat elke werkgever verplicht is om tenminste twee procent van de loonsom te gebruiken voor scholing van werknemers. De werkgever stelt hiervoor samen met de ondernemingsraad een scholingsplan op. Dit moet bijdragen aan het verbeteren van de kwaliteit van de zorg.

Stagevergoeding

Verder gaat de stagevergoeding voor vmbo-leerlingen omhoog naar 300 euro per maand, stijgt de vergoeding voor wachtdiensten van kraamzorgmedewerkers met tien procent op 1 januari 2011 en gaan de werkgevers medewerkers met een nul-urencontract een volwaardig deeltijdcontract aanbieden. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees ook:

Akkoord cao VVT gesloten

Onderhandelingen cao VVT lopen opnieuw vast

Partijen willen overleg cao VVT hervatten

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

15 REACTIES

 1. Ja, OhohDen Haag, dat is heel herkenbaar. Maar je moet mij mensen geen medicijnen laten geven, dan komt het echt niet goed. Onze bestuurder verdient een redelijk bedrag, maar geen topsalaris. Als ik sommige jaarverslagen zie en bijvoorbeeld wat sommige bestuurders verdienen, dan is dat schandalig hoog. Onze bestuurder verdient bruto per maand 8.000 euro, er zitten sommige 2,5 keer zo hoog. En waarom? Ter zelfverrijking.

 2. Lees alle reacties
 3. als het puntje bij paaltje komt. is het de vig’er die uiteindelijk de verantwoording voor de mensenlevens op zich neemt. en geen financieelmanager, zorgmanager of een van de ander functies waarbij je niet aan bed staat, en een vermogen verdient!! als ik door de druk iemand de verkeerde medicijnen geef dan ben ik fout. en als ik iemand te lang op de toilet laat zitten wegens te weinig tijd. dan kijkt de familie mij erop aan!en niet diegene achter het bureau. waar gaat het eigenlijk om in de zorg?
  ik hoef niet perse meer te verdienen. maar als de mensen nog geen koekje meer mogen bij de koffie dan ben ik het zat om te zien dat het geld uiteindelijk allemaal naar de directeur gaat. die krijgt een salaris waar ik dik 12 jaar hard voor moet moet werken! plus nog een bonus!

 4. Een zorgmanager in schaal 55 vind ik wel laag. Zij zitten bij ons in schaal 60 en zoals ik al meedeelde zit ik in 65 per 1-1-2011. Het verschil zit hem in het feit dat de financieel manager bij ons lid is van het management en een zorgmanager niet. Ik weet overigens niet of de zorgmanagers waar jij over spreekt ook budgetverantwoordelijkheid hebben. Dat zou een schaal kunnen schelen.

 5. Beste Jack, ik besef als geen ander dat het loon in een zorginstelling voor iemand aan het bed te laag is. Maar tegelijkertijd heb ik te maken met budgetten die te laag zijn. Ik kan moeilijk mensen zoals jij hetzelfde salaris geven als wij als mt-leden want als ik dat bij jou doe, moet ik twee van je collega’s ontslaan. Voor dit jaar hadden we een controller en een financieel manager (die laatste was ik). Die controller voor 36 uur hebben we vervangen door iemand die 18 uur werkt, de rest doe ik erbij. Dus ik ben achteruit gegaan in schaal en doe nog meer werk. Is niet erg, kies ik zelf voor, maar als ik over 2 jaar met pensioen ga krijg je mijn opvolger echt niet zo gek. De budgetten moeten gewoon om hoog, laat ze maar eens alle troepen uit het buitenland halen en de mensen in een uitkering die wel kunnen maar niet willen geen cent meer geven.

 6. Beste Piet
  Ik begrijp dat je wat voor ons verzorgende ig iets wil doen en dat is mooi, maar weet je wel dat het netto loon wat je verdiend meer is als wat ik bruto verdien en ik ook een gezin met kinderen moet onderhouden(ik ben namelijk kostwinner)en dat de werkdruk met alle nieuwe regels en aanpassingen erg hoog is geworden,en dat er bijna niet aan nieuwe colega’s is te komen is vanwege de zware taak die we hebben met veel (en steeds meer)verantwoordelijkheid en werkdruk en een laag salaris ook al denkt u er anders over, maar ik ben blij dat er een heel klein beetje bijkomt

 7. Ons hele mt heeft mijn voorbeeld gevolgd (8 man sterk, inclusief bestuur), en we gaan gemiddeld in brutoloon er per maand 435,80 op achteruit. We zijn allen fulltimers. Hiermee besparen we ongeveer 60.000 euro op jaarbasis (8 x 435,80 x 12 maanden), hiervan kunnen we 1,5 fte binnen de poort houden van de ig’ers.

 8. @Tineke en Alida: Inderdaad stijgen de vaste lasten door. Maar ik denk dat als je in een team werkt met bijv. 20 mensen en er zouden 2 uit moeten, dan zul je maar niet 1 van die 2 zijn. Ik heb de periodieken niet nodig, dat klopt, ik ga per 1 januari a.s. op eigen verzoek terug van schaal 70 naar 65. Dat scheelt me 300 euro per maand bruto, maar ik vind dat als ik roep dat de lonen niet moeten stijgen ik zelf het goede voorbeeld moet geven. Om alle reacties voor te zijn: dit verwacht ik beslist niet van anderen. Maar ik moet nog 2 jaar en wil wel iets terug doen.

 9. Beste Olaf,
  Ik deel je mening dat er veel meer geld naar de zorginstellingen zou moeten. Echter: De voorgestelde loonsverhoging is hoger dan wat we gecompenseerd krijgen in ons budget. Dan zijn er 2 mogelijkheden: a) je stemt tegen zodat een ieder zijn of haar baan kan behouden (mijn voorkeur) of b) je stemt voor en je moet dus met minder fte’s toe (waardoor de verzorgenden nog harder moeten werken, maar er wel mensen moet afvloeien). Wat meespeelt is het volgende: je krijgt vergoed op basis van een gemiddelde populatie cliënten, in de meeste zorginstellingen zitten vaak oudere werknemers, die een hele sloot leeftijdsuren hebben en bovendien hoog in de schaal zitten. Ik zelf werk als Financieel Manager en als ik bijv. de grote groep Verz. IG bekijk die in schaal 35 zitten, dan zitten deze mensen gemiddeld in de 7e schaal, dat betekent dus op fulltime basis per maand bruto ongeveer 175,– meer dan het brutoloon dat gemiddeld in die schaal geldt. Wij hebben ± 135 fte in deze schaal, dus als u even meerekent: 135 fte x 175,– x 12 maanden = € 283.500,–, als je daar ook nog eens 25% soc. lasten e.d. overheen gooit, dan zit je al op ± 350.000,–. Bovendien hebben deze mensen veel leeftijdsuren, die je niet in je budget gecompenseerd krijgt. Als je dan ook nog eens een loonsverhoging toepast, wordt het verschil alleen maar groter. Ik deel je mening over meer geld n/d zorg, maar het moet wel bekostigd zijn, en dan kan je wel zeggen, dan gooi je er toch 1 VIG’er uit, maar je zal maar net die ene vig’er zijn!. Maar als je uitgaat dan 1 fte op jaarbasis ± 38.000,– kost, dan moet je er dus al meer dan 9 fulltimers uitstrepen. Ik vind dat we voorgoed afmoeten van periodieken e.d., het is toch belachelijk dat ik elk jaar een periodiek erbij krijg, alleen maar omdat ik op mijn stoel blijf zitten?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.