Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Achterban Orde stemt in met uurtarief

Uiteindelijk hebben de leden van de Orde gisteravond toch ingestemd met het onderbouwd normatief uurtarief. Tweederde van de ruim zeshonderd aanwezige leden gingen akkoord met het pakket dat het Ordebestuur in de onderhandelingen met VWS had bereikt.

Het nieuwe tarief van 132,50 euro per uur gaat per 1 januari 2008 in en wordt aangepast aan het dan geldende prijsniveau. Van dit bedrag kan maximaal zes euro naar beneden of naar boven worden afgeweken. Dit kunnen de specialisten met de eigen zorginstelling uitonderhandelen.

Volgens woordvoerder Ellen van Rooij van de Orde hebben de specialisten door het voorstel aan te nemen uiteindelijk voor rust gekozen.

Kritiek

Tijdens de vergadering werden vier moties ingediend. Een motie van de KNO-artsen en een gezamenlijke motie van de radiologen en de pathologen zijn aangenomen. De KNO-motie roept het bestuur van de Orde op om voor het nieuwe uurtarief van kracht wordt nog een aantal zaken te regelen. Zij noemen: een vermindering van de personeelskosten, waardering voor managementparticipatie door specialisten en de kosten van verzekeringspremies. Ook de radiologen en pathologen vinden dat het bestuur de kritiekpunten nader zal moeten bestuderen.

Moties van de gynaecologen en van de cardiologen haalden het niet.

Gynaecologen

Gynaecologen hebben grote moeite met de honorering van de beschikbaarheid bij bevallingen ’s nachts en in het weekend. Tot op heden werden deze diensten vergoed. In het nieuwe systeem zou daar onvoldoende financiële compensatie tegenover staan. De Orde heeft toegezegd op een andere manier de financiering voor de verloskundige zorg te zullen regelen.

Cardiologen

Ook een motie van de cardiologen werd weggestemd. De cardiologen gaan er met het nieuwe uurtarief sterk op achteruit. Ze zijn het niet eens met de berekening van het aantal cardiologen uren, de zogeheten rondrekening. Micon Bijl, voorzitter van de Beroeps Belangen Commissie, laat weten dat de cardiologen niet uit de Orde zullen stappen, hoewel dat misschien voor de hand had gelegen. De cardiologen zullen zich gaan toeleggen op de technische aspecten van de rondrekening. Daarin voelen zij zich voldoende gesteund door de Orde.

(ZorgVisie-Carina van Aartsen )

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.