Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ACM gaat zich richten op prijs geneesmiddelen

Bert Bukman
De Autoriteit Consument en Markt gaat zich de komende jaren speciaal richten op de prijs van geneesmiddelen en de concurrentie in de farmaceutische sector. Dat meldt vertrekkend bestuursvoorzitter Chris Fonteijn.
ACM, Fonteijn

Fonteijn roept daarbij op tot samenwerking. ‘Hoe meer inzicht, hoe beter het toezicht. Doen wij de juiste dingen? Wij nodigen iedereen uit om met ons mee te denken en kennis en ervaring op deze gebieden met ons te delen,’ aldus de bestuursvoorzitter. Tot 27 februari 2018 staat een speciale agenda daarom open voor reacties.

Als achtergrond van het besluit van de ACM voert Fonteijn aan dat concurrentie in de farmaceutische sector bijdraagt aan innovatie en de betaalbaarheid van medicijnen. De toezichthouder ziet erop toe dat fabrikanten van geneesmiddelen zich houden aan de regels voor concurrentie. Bij dit toezicht zegt Fonteijn ook oog te hebben voor de innovatieprikkels in de sector. ‘Dat draagt namelijk bij aan de ontwikkeling van nieuwe medicijnen.’

Digitale economie

De prijs van medicijnen is niet het enige speerpunt van de ACM voor de komende jaren. De toezichthouder gaat zich ook richten op de digitale economie, de vergroening in de energiemarkt en de concurrentie in de havenwereld.

Dit zal na 1 mei 2018 overigens gebeuren onder de verantwoordelijkheid van een nieuwe bestuursvoorzitter. Chris Fonteijn heeft te kennen gegeven dat hij de ACM op die datum gaat verlaten. ‘Deze beslissing gaat me enorm aan het hart. Ik wil mezelf dwingen om een nieuwe uitdaging te vinden en dat lukt het beste buiten de ACM,’ zei hij daarover.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.